Mama și copilul Mama și copilul

Primul ajutor în leziunile cutanate ale copiilor

25 May. 2021
Primul ajutor în leziunile cutanate ale copiilor

Din momentul în care copiii fac primii paşi, devin vulnerabili la căzături şi mici accidente. Aceste evenimente fireşti în dezvoltarea lor le faciliteazӑ adaptarea la mediul înconjurător, învӑţându-i cum să gestioneze contactul cu obiectele şi senzaţiile provocate. În loc să faceţi eforturi pentru a le evita, vă recomandăm câteva măsuri de prim ajutor în cazul în care acestea se întâmplă.

În primul rând, este important să aveţi o fişă ce conţine eventuale afecţiuni şi tratamentul urmat de copil, alergii şi vaccinurile făcute. Va fi utilă atunci când primul ajutor este oferit de o echipă medicală.

Situaţii care necesită prim ajutor 

  1. Lovituri la cap (traumatisme cranio-cerebrale) – se va apela serviciul de urgenţă dacă cel mic are sub 3 ani, manifestă pierderea cunoştinţei, sângerări abundente, plâns neconsolabil, dureri intense de cap şi de ceafă, senzaţie de greaţă sau vomă, amorţeala membrelor sau tulburări de mers. Ca prim ajutor, pentru evitarea inflamaţiei şi calmarea durerii, în caz de lovituri uşoare, se va aplica o compresă din gheaţă înfăşurată în prosop sau tricou. Ulterior, se recomandă odihnă şi trezirea copilului în timpul nopţii pentru a observa dacă apar manifestări anormale, persistă durerea sau nu se poate trezi. În aceste cazuri, se va contacta medicul.
  2. Tăieturi şi julituri superficiale – opriţi sângerarea prin aplicarea de presiune la locul accidentului, cu o batistă sau un pansament curat. Curăţaţi rana cu apă şi săpun, pentru eliminarea impurităţilor sau corpurilor străine şi uscarea sa. În acest moment este posibil să repornească sângerarea, un proces normal. Dezinfectaţi tăietura şi ţesutul adiacent cu soluţii speciale pe bază de iod sau hidrogen peroxid şi aplicaţi o soluţie cicatrizantӑ. Uscaţi şi bandajaţi rana pentru a evita pătrunderea de bacterii. Zona trebuie curăţată, iar bandajul schimbat regulat. Dacă rana este extinsă, mai adâncă de un centimetru, sângerarea nu se opreşte după câteva minute de presiune sau nu puteţi extrage corpul străin, contactaţi medicul.
  3. Arsuri – apar la contactul cu suprafeţe sau lichide fierbinţi, ori substanţe chimice şi se manifestă prin usturime, înroşirea zonei şi formarea de vezicule cu lichid, în funcţie de severitate. Îndepărtaţi obiectul fierbinte şi ţineţi zona arsă sub jet de apă rece, pentru calmarea durerii. Nu aplicaţi grăsime sau gheaţă direct pe rană. Nu spargeţi veziculele -  reprezintă un strat protector ce previne infectarea. Menţineţi suprafaţa afectată uscată şi curată. Aplicaţi gel cu aloe vera sau spray-uri speciale pentru arsuri. Dacă suprafaţa arsă este extinsă, pe faţă, zona genitală sau devine infectată, contactaţi medicul.   

Comunități