https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Mama și copilul Mama și copilul

Păduchii

19 Jun. 2017
Păduchii

Păduchii preferă părul 

Au o dimensiune care nu depășește 3 mm, preferă tâmplele, zonele urechilor și a cefei, dar și bărbile, sprâncenele și părul de pe piept. Au nevoie de două-trei porții de sânge / zi și își pot aduce gazdele în pragul disperării: păduchii, căci despre ei vorbim, pot fi distruși cu ușurință.

Ouăle de păduchi, denumite și lindini, sunt prinse în firele de par. Femelele depun zilnic câte 4 ouă, care după opt zile devin larve, își continuă evoluția și se transformă într-o nouă generație după trei săptămâni. Păduchii se întâlnesc mai frecvent în lunile de vară, în vacanță, în tabere, în campinguri, unde întâlnesc condițiile ideale pentru a se răspândi.

Combatere 

În farmacii sunt disponibile numeroase soluții împotriva păduchilor. De reținut: este necesară protejarea ochilor, a nasului și a gurii deoarece substanțele active din soluțiile respective sunt foarte iritante. Printre soluțiile aprobate pentru combaterea păduchilor sunt cele care conțin următoarele substanțe active: aletrina, lindan, permetrin și piretrum. După aplicarea soluției,  păduchii și ouăle sunt îndepărtate din firele de păr cu ajutorul unui pieptene special.

Este importantă spălarea tuturor articolelor de îmbrăcăminte, a fețelor de pat, a jucăriilor cu care intră copiii în contact la cel puțin 60 de grade, și aspirarea mobilierului. Articolele care nu pot fi spălate ar trebui închise în pungi de plastic timp de 3 zile și menținute la temperatura camerei, sau mai joase pentru a asigura distrugerea păduchilor. Jucăriile pot fi închise în pungi de plastic și introduse în congelator timp de 24 de ore.

Important pentru părinți

Dacă sunt afectați copiii care frecventează grădinițele sau școlile, părinții au datoria de a anunța autoritățile pentru a permite luarea măsurilor necesare. Chiar și în cazul respectării măsurilor corecte de aplicare, ouăle de păduchi pot supraviețui în păr, de aceea experții din cadrul institutului Robert Koch recomandă repetarea tratamentului după 8-10 zile. După această perioadă, chiar dacă larvele și-au continuat evoluția, nu au depus încă ouă de păduchi noi.

Alternative pentru soluțiile chimice de tratare a păduchilor

Persoanele care nu suportă soluțiile chimice, femeile gravide sau care alăptează pot apela la metode naturale. Amestecați oțet (5%) cu apă în raport 1:1. Amestecați soluția și aplicați-o pe firele de păr și masați scalpul. Acoperiți capul cu un prosop înmuiat în soluția de apă și oțet și lăsați-o să acționeze timp de o oră.

Soluția de apă și oțet nu va distruge păduchii și ouăle, însă va face mai simplă desprinderea acestora prin pieptănare. Această procedură trebuie repetată timp de opt zile. După 8-10 zile, scalpul trebuie verificat și reluată operațiunea dacă este necesară.

Comunități