
La nivel mondial, cezariana se numara printre cele mai frecvente interventii chirurgicale. In special in Statele Unite ale Americii, cezariana la cerere a devenit aproape un stil de viata, iar sustinatorii acestei proceduri au chiar si un moto "Preserve your lovechannel, take a caesarean!" Femeile nu vor sa riste ca nasterea naturala sa le afecteze sensibilitatea sexuala. Cererea de nasteri prin cezariana a crescut in multe tari din lume, inclusiv in Romania. Aceste proceduri nu constituie intotdeauna o necesitate medicala.
Cerea de nasteri rapide a crescut si in China si in India, tari in care credinta nasterii copilului „sub o stea norocoasa” joaca un rol important. In America latina sumele percepute pentru astfel de interventii chirurgicale sunt semnificative. Astfel, in Rio de Janeiro aproximativ 85% din femeile instarite opteaza pentru nasterea prin cezariana.
De la interventia de urgenta …
Sectiunea cezariana este cunoscuta inca de pe vremea imparatului roman Julius Caesar (100-44 i.Chr.), fiind cunoscuta sub denumirea "Sectio caesarea". Legenda spune ca imparatul roman ar fi fost nascut prin cezariana, datorandu-i-se astfel denumirea tehnicii. Cu toate acestea, tehnica a fost perfectionata abia in secolul al 19-lea, oferindu-le cu adevarat sanse mamelor si nou-nascutilor in urma interventiei chirurgicale.
Pentru vreme indelungata, cezariana a fost efectuata numai printr-o anestezie generala si numai in situatii de urgenta, spre exemplu in cazurile in care fatul se afla intr-o pozitie periculoasa pentru o nastere naturala, in cazul nasterilor foarte lungi si dificile sau in cazul unei desprinderi timpurii a placentei.
…la interventia la cerere
In prezent, operatia de cezariana este considerata ca fiind o interventie foarte sigura. Nu doar ca urmare a tehnicilor de operatie imbunatatite, ci si pentru ca este posibila anestezierea locala a abdomenului, renuntand astfel la anestezia generala. Acest fapt constituie un argument atractiv pentru femeile care doresc sa nasca operativ, indiferent de motiv.
Posibile motive:
- Frica de durerile nasterii sau a ranilor in zona pelvisului
- Nasteri anterioare traumatice
- La cerere in urma evaluarii riscurilor
- Frica fata de afectarea sexualitatii
- Necesitatea in functie de alegerea unui termen.