Mama și copilul Mama și copilul

Nașterea prin cezariană la cerere – frica de nașterea naturală

23 Dec. 2015
Nașterea prin cezariană la cerere – frica de nașterea naturală

La nivel mondial, cezariana se numără printre cele mai frecvente intervenții chirurgicale. În special în Statele Unite ale Americii, cezariana la cerere a devenit aproape un stil de viață, iar susținătorii acestei proceduri au chiar și un moto "Preserve your lovechannel, take a caesarean!" Femeile nu vor să riște ca nașterea naturală să le afecteze sensibilitatea sexuală. Cererea de nașteri prin cezariană a crescut în multe țări din lume, inclusiv în România.  Aceste proceduri nu constituie întotdeauna o necesitate medicală.

Cerea de nașteri rapide a crescut și în China și în India, țări în care credința nașterii copilului „sub o stea norocoasă” joacă un rol important. În America Latină sumele percepute pentru astfel de intervenții chirurgicale sunt semnificative. Astfel, în Rio de Janeiro aproximativ 85% din femeile înstărite optează pentru nașterea prin cezariană.

De la intervenția de urgență …

Această operație de cezariană este cunoscută încă de pe vremea împăratului roman Julius Caesar (100-44 i.Chr.), fiind cunoscută sub denumirea "Sectio caesarea". Legenda spune că împăratul roman ar fi fost născut prin cezariană, datorându-i-se astfel denumirea tehnicii. Cu toate acestea, tehnica a fost perfecționată abia în secolul al 19-lea, oferindu-le cu adevărat șanse mamelor și nou-născuților în urma intervenției chirurgicale.

Pentru vreme îndelungată, o operație de cezariană era efectuată numai printr-o anestezie generală și numai în situații de urgență, spre exemplu în cazurile în care fătul se află într-o poziție periculoasă pentru o naștere naturală, în cazul nașterilor foarte lungi și dificile sau în cazul unei desprinderi timpurii a placentei.

…la intervenția la cerere

În prezent, operația de cezariană este considerată ca fiind o intervenție foarte sigură. Nu doar ca urmare a tehnicilor de operație îmbunătățite, ci și pentru că este posibilă anestezierea locală a abdomenului, renunțând astfel la anestezia generală. Acest fapt constituie un argument atractiv pentru femeile care doresc să nască operativ, indiferent de motiv.

Posibile motive:

  • Frica de durerile nașterii sau a rănilor în zona pelvisului 
  • Nașteri anterioare traumatice 
  • La cerere în urma evaluării riscurilor 
  • Frica față de afectarea sexualității 
  • Necesitatea în funcție de alegerea unui termen.

Comunități