Modificari cutanate in timpul sarcinii

Modificari cutanate in timpul sarcinii

În timpul sarcinii, corpul unei femei experimentează extrem de multe modificări, atât hormonale, cât şi fiziologice. Pielea este martoră şi reflectă aceste modificări, devenind mai elastică, mai luminoasă, în acelaşi timp mai sensibilă şi mai predispusă către acnee, pete pigmentare, vergeturi şi alte manifestări cutanate.

Modificări pigmentare

Petele pigmentare sunt frecvente în timpul sarcinii, fiind cauzate de schimbările hormonale. Producţia crescută de hormoni feminini conduc la eliberarea de pigmenţi de melanină, de culoare închisă.

Pigementările pot apărea sub forma unei linii uşor mai închise la culoare (linea nigra) ce traversează abdomenul de la torace, până la osul pubian şi va dispărea la aproximativ 3-4 săptămâni după naştere, sau sub forma unor pete de culoare brună ce apar pe faţă (cloasma gravidica).

Cloasma se poate estompa la un timp după naştere, însă există cazuri de reapariţie sau persistenţă. Cloasma persistentă sau nedeterminată de sarcină poartă denumirea de melasmă şi este favorizată de expunerea la soare, predispoziţia genetică, tratamente cosmetice sau chiar tulburări hormonale.

Datorită eliberării de melanină, pielea sânilor, areolele mamare, aluniţele sau alte semne cutanate se vor pigmenta mai mult, însă această colorare se va estompa în timp. Chiar şi părul poate deveni mai închis la culoare şi mai bogat, după naştere acesta revenind la normal.

Sensibilitate cutanată

Pielea devine mai sensibilă, atât la radiaţiile solare, cât şi la texturi ale hainelor. Este extrem de important ca femeile gravide să utilizeze soluţii cu factor de protecţie solară de minimum SPF 30 şi să evite expunerea îndelungată la soare. De asemenea, protejarea ochilor, a feţei şi a umerilor cu o pălărie cu boruri largi şi ochelari de soare contribuie la evitarea arsurilor solare şi a pigmentării nedorite.

Iritaţiile cutanate, mâncărimea şi acneea pot deveni un factor de stres. O îngrijire blândă, cu geluri de duş special concepute pentru gravide şi loţiuni adaptate fiecăruit tip de piele pot ameliora simptomele. 

Vergeturi in sarcina

Hormonii produşi în timpul sarcinii determină o elasticitate crescută a pielii. Datorită creşterii prea rapide a abdomenului şi acumulării de kilograme în plus, stratul cutanat superficial poate ceda, apărând astfel vergeturile. Acestea pot fi vizibile pe abdomen, sâni, şolduri şi coapse, în special în trimestrul trei de sarcină.

Vergeturile nu sunt dureroase şi nici nu reprezintă un risc pentru sănătate. La început, sunt de culoare rozalie, însă cu timpul devin alb-sidefii. Îngrijirea pielii sensibile cu creme emoliente va contribui la o bună hidratare şi la menţinerea elasticităţii cutanate. 

Produse
Articole similare
Dermatita de scutec, prevenire și tratare
Majoritatea părinților cunosc situația: fundul moale de bebeluș este roșu și iritat, scutecul îl jen...
Citeste
Sfaturi pentru femeile gravide
Sarcina nu trebuie sa fie o perioada total lipsita de restrictii. Multe femei se simt foarte bine to...
Citeste
Depresia post-partum
Pentru majoritatea celor afectate, reactia este de cele mai multe ori de neinteles. In locul fericir...
Citeste
Check list in perioada de sarcina
Prin inceperea perioadei sarcinii, incepe un nou capitol al vietii, plin de neprevazut. Pe langa buc...
Citeste
Sport pentru copii
Copiilor le place miscarea in mod natural. Le place sa sara, sa alerge, sa se catare – sportul...
Citeste
Nașterea prin cezariană – Avantaje și dezavantaje
Naștere naturală vs naștere prin cezarianăSusținătorii nașterii naturale sunt de părere că prin ceza...
Citeste
Alege farmacia
Comandă