Mama și copilul Mama și copilul

Migrenele la copii

08 Mar. 2017
Migrenele la copii

De cele mai multe ori, când cei mici se plâng de dureri de cap și de abdomen, părinții nu se îngrijorează. Însă uneori, în spatele acestor simptome se poate ascunde o migrenă, chiar mai des decât ne-am putea imagina. Specialiștii estimează că între 2-3% din copii suferă de migrene.

Migrenele nu sunt simple dureri de cap, ci mai degrabă o afecțiune care implică întregul organism. Tabloul clinic include pe lângă durerile acute de cap și stări de greață și/sau vărsături, sensibilitate sporită la lumină și sunete.

Copiii și migrena: simptome

Cum recunoaștem dacă cei mici suferă de o migrenă? Printre cele mai importante simptome este întreruperea spontană din joacă a celor mici, pierderea interesului față de cei din jur și încercarea de a evita lumina și zgomotele. Starea de greață și vărsăturile sau pur și simplu durerile puternice abdominale sunt tipice pentru forma migrenelor de care suferă cei mici și care pot să lipsească în cazul adulților.

De multe ori, după un episod de vărsături, cei mici resimt o stare puternică de oboseală și reușesc să adoarmă. După un somn profund, atacul de migrenă este ca și uitat, iar cei mici se comportă normal. Migrenele se manifestă diferit în funcție de vârstă. Astfel, aproape toți pacienții mai mici de 10 ani prezintă și vărsături atunci când suferă de o migrenă, iar durerile pot persista până la 6 ore, rareori peste 24 de ore.

Copiii mai mari pot să sufere și de atacuri de migrenă care durează și câteva zile. Incidența vărsăturilor scade odată cu înaintarea în vârstă, iar mulți pacienți odată ajunși adulți suferă de dureri de cap tensionate.

Cauzele migrenelor

Cauzele migrenelor nu au fost încă descifrate complet de oamenii de știință. Se pare însă că există o predispoziție familiară, deoarece în cazul a numeroși pacienți migrenele sunt provocate de așa-numiții factori declanșatori, dintre care amintim lumina puternică și intermitentă, soarele, prea mult sau prea puțin somn, dar și anumite alimente precum ciocolata, brânza, vinul roșu, cafeaua și ceaiul. Așadar, pentru prevenirea atacurilor de migrenă, în rândul copiilor este foarte importantă evitarea consumului de ciocolată.

De asemenea, există suspiciuni că jocurile pe calculator ar putea declanșa migrenele. Părinții trebuie să controleze timpul petrecut de cei mici în fața monitoarelor. Stresul este un alt factor declanșator important. Mulți copii ajung încă din timpul școlii să fie expuși unei presiuni foarte mari în ceea ce privește performanța școlară, și suferă astfel de migrene, dureri abdominale și vărsături. Atunci când la acestea se adaugă și stresul din sfera privată – cum ar fi crizele în familie sau hobby-urile foarte solicitante – problematica se acutizează. Însă și stresul pozitiv, cum ar fi bucuria înaintea plecării într-o excursie sau a unei petreceri pot declanșa o migrenă.

Este foarte importantă diagnosticarea corectă din partea medicului de familie sau a unui medic specialist. De asemenea, este importantă excluderea posibilității altor afecțiuni.

Ce pot face părinții?

La începutul diagnosticării, este important ca părinții să țină un jurnal în care să noteze frecvența, durata și eventual factorii declanșatori ai migrenelor (lucrări școlare, sport, petreceri aniversare etc.). De asemenea, este important să noteze și cantitățile și alimentele consumate.

Odată cu declanșarea unui episod de migrenă, ar trebui să li se permită celor mici retragerea într-o încăpere întunecată, propice somnului. Deseori, somnul este suficient fără a fi nevoie să se recurgă la medicamente.

Ca măsură preventivă, este important un bun management al somnului: program regulat de somn, așezarea în pat doar pentru somn și nu pentru televizor, jocuri video sau pentru rezolvarea temelor. În unele cazuri pot fi eficiente și medicamentele, însă acestea nu trebuie administrate fără un consult în prealabil al medicului specialist. 

Comunități