Alege farmacia

Importanta jocului in procesul de invatare

Importanta jocului in procesul de invatare

Încă din primele săptămâni şi luni de viață copiii învață cum să se raporteze la mediul înconjurător datorită interacțiunilor cu ceilalți, adulți şi copii deopotrivă. Prezența părinților în viața celor mici, atenția şi afecțiunea lor manifestate conştient şi consecvent sunt esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a bebeluşilor, însă, uneori, adulții uită un lucru important: jocul şi efectul său benefic asupra evoluției cognitive a copiilor. 

Beneficii ale jocului pentru copii

  • Jocul reprezintă mult mai mult decât ceea ce pare, ajutându-i pe copii să înțeleagă lumea din jurul lor prin interacțiune directă şi imaginație, precum şi să învețe lucruri noi, prin încercări repetate şi dedicare. UNICEF a identificat cinci modalități de bază prin care jocul devine esențial în dezvoltarea psihosomatică a copiilor, la orice vârstă. Aşadar:
  • Jocul este cunoaştere: copiii se joacă pentru a descoperi sensul lumii din jurul lor şi a înțelege noile experiențe prin crearea de legături cu ceea ce ştiu deja.
  • Jocul este bucurie: în afară de micile frustrări şi provocări care pot apărea în timpul jocului, sentimentul general este de plăcere, bucurie şi relaxare
  • Jocul presupune implicare activă: copiii se implică profund în jocul lor, combinând activitate fizică, mentală și verbală.           
  • Jocul este iterativ: copiii se joacă pentru a exersa abilități, a încerca posibilități, a revizui ipoteze și a descoperi noi provocări, în mod activ.
  • Jocul este interactiv: acesta le permite copiilor să comunice idei şi să creeze legături şi prietenii, prin interacțiune socială, cu alți copii şi cu adulții din jurul lor.

Jocul şi învățarea

În afară de competențele emoționale şi sociale pe care le dezvoltă jocul, acesta ar trebui să fie nelipsit atunci când obiectivul nostru, pentru cei mici, este învățarea. Aceasta deoarece jocurile formează deprinderi de planificare şi urmărire a unui scop, de utilizare a conceptelor abstracte din fizică precum frecare, cantitate, mişcare în spațiu şi transpunerea lor în lucruri concrete. În interacțiunile sociale implicate în joacă, cei mici învață negocierea şi dezbaterea, precum şi gândirea logică şi memorarea. Competiția în activitățile de grup dar şi competitvitatea pe cont propriu, în timpul jocului, îi învață să devină ambițioşi şi să îşi obțină satisfacție din propriile realizări.

Aşadar, încurajați copiii, de orice vârstă, să se joace, fie liber, fie îndrumați de un adult, să finalizeze jocul şi să se bucure de el. Frecvent, cei mici se pot supăra atunci când pierd un joc de echipă, întrucât competiția este un motivator important, însă încercați să-i învățați că mai importantă este experiența şi bucuria jocului, decât locul fiecăruia, la final.   

 

Produse
Articole similare
Buna purtare, deloc intamplatoare
Cand vine vorba de educarea celor mici, parerile sunt impartite. Aproape cu fiecare generatie de mam...
Citeste
Cum putem creste increderea copiilor in sine?
Toti parintii isi doresc copii puternici, increzatori in fortele proprii, care sa isi exprime dorint...
Citeste
Deprinderea vorbirii prin ora de povesti
Povestile pline de aventuri din cartile pentru copii sunt benefice nu doar pentru stimularea fantezi...
Citeste
Sfaturi pentru o invatare mai usoara
Stabilirea unor obiective realiste Persoanele care isi stabilesc in mod realist obiectivele, se vor...
Citeste
Adaptarea la gradinita a copiilor mici
 Diana Amza, PsihoterapeutÎnceperea creșei sau grădiniței reprezintă, atât pentru copii, cât și...
Citeste
Cum sa vorbesti cu copiii despre boli?
Crina Coliban În ultima perioadӑ, pӑrinţii au fost puşi, tot mai mult, în situaţia de a...
Citeste
Comandă