https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Mama si copilul Mama si copilul

Evolutia greutatii in timpul sarcinii

22 Mar. 2016
Evolutia greutatii in timpul sarcinii

Pentru multe femei, perioada sarcinii reprezinta acea faza a vietii in care calitatea hranei ia noi dimensiuni si semnificatii. Procesul alimentar devine mai constient, organismul realizeaza necesarul in crestere. Cresterea volumului de hrana este insa problematica pentru unele femei insarcinate .

Luarea in greutate in mod echilibrat este foarte importanta, in special in primele luni de sarcina. Femeile care la inceputul sarcinii au o greutate normala (Body Mass Index = BMI intre 20 si 26) inregistreaza un necesar energetic zilnic de aproximativ 2500 calorii (kcal). Asadar, valoare obisnuita a necesarului energetic zilnic este depasita cu numai 150 - 250 kcal. Pentru a va putea imagina cu usurinta, aceasta valoare corespunde unui bucati mici de macrou afumat, sau unei bucati de paine integrala cu branza proaspata, sau unei jumatati de kilogram de cirese proaspete.

Femeile care inregistreaza o greutate normala, ar trebui sa castige in cele 9 luni de sarcina intre 11- 16 kilograme. Femeile care inregistreaza o greutate sub cea normala, ar trebuie sa castige in cele 9 luni de arcina aproximativ 18 kg. Femeile supraponderale la inceput de sarcina nu ar trebui ia in greutate mai mult de 7-10 kg in cele 9 luni de sarcina. Puteti stabili daca greutatea Dvs. este normala sau daca sunteti supra- sau subponderala cu ajutorul calcului indexului de masa corporala. Daca respectati aceste indicatii, la jumatate de an dupa nastere, veti cantari numai aprox. 1 kilogram peste greutatea pe care o aveati la inceputul sarcinii, in special daca alaptati. Daca insa femeile iau mai mult in greutate fata de indicatiile mentionate, dupa incheierea perioadei de alaptare raman aprox. 2,5 kg in exces. Acest exces poate ajunge si la 6 kg daca luarea excesiva in greutate s-a produs inainte celei de-a 20-a saptamani de sarcina.

 

Mama plinuta, bebelus grasut?

Greutatea femeii la inceputul sarcinii influenteaza dezvoltarea fatului. O greutate sub cea normala si un consum insuficient de alimente pot rezulta intr-o dezvoltare intarziata a fatului si o greutate mica la nastere. Pe de alta parte, greutatea in exces conduce deseori la probleme in timpul sarcinii, cum ar fi hipertensiune arteriala sau diabet gestational. Cu toate acestea, dietele de slabire ar trebuie evitate sub orice forma in timpul sarcinii, deoarece ar afecta direct dezvoltarea fatului. Deficitul alimentar este greu de compensat in timpul sarcinii prin suplimente alimentare. In plus, dietele sunt mai mereu insotite de schimbari de stari.

Asadar, monitorizarea greutatii de catre moasa si medicul ginecolog in timpul sarcinii este importanta.. Ea este menita sa asigure starea de bine a mamei si copilului. Cu toate acestea, greutatea mamei nu reprezinta o garantie sigura a dezvoltarii bebelusului. La aceasta iau parte mai multi factori: varsta si dimensiunile mamei, tensiunea arteriala, numarul de sarcini precedente si daca gestatia este multipla. Un rol important in starea de sanatate a fatului il joaca nutrientii consumati de viitoarea mama. Deficitul de fier si zinc poate conduce la o greutate redusa a fatului la nastere.

Tulburarile alimentare pun in pericol bebelusul

Apar probleme speciale atunci cand femeile care sufera de tulburari alimentare precum  anorexie (Anorexia nervosa), bulimie (Bulimia nervosa) sau mancatul compulsiv (Binge eating disorder) isi doresc un copil. Tulburarile alimentare trebuie tratate cu asistenta psihologica inainte ca pacientele respective sa devina gravide. In caz contrar, riscul intreruperilor de sarcina, a subdezvoltarii fatului si a complicatiilor la nastere este foarte mare. In plus, este foarte posibil ca si copilul sa dezvolte mai tarziu o tulburare psihica. Acest risc este semnificativ mai mic daca tulburarea alimentara este vindecata atat din punct de vedere psihic cat si fizic inainte de inceperea sarcinii.

Comunități