https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Mama și copilul Mama și copilul

Diversificarea

15 Jan. 2020
Diversificarea

Crina Coliban
Specialist în Diversificarea bebelușilor și Hrănirea copiilor mofturoși


Care sunt alimentele pe care să nu i le dai la începutul diversificării?


În articolul de azi o să mă ocup de alimentele care pot crea multe gaze în stomăcelul și intestinele copilului tău. Motivul meu e să nu le arătăm copiilor că hrana asta ciudată, care nu are nicio legătură cu laptele-lor-celde-toate-zilele cu care s-au hrănit toată viața, nu este ceva care le creează disconfort digestiv, balonare, crampe, fermentație, durere-de-burtică.

Care sunt alimentele care provoacă cele mai multe gaze?


Lactatele.
Oamenii care nu digeră lactoza sunt considerați intoleranți la lactoză și suferă de simptome dintre cele mai neplăcute. Dacă vezi că după ce consumă lactate, copilul tău are gaze în exces, e balonat, râgâie, are scaune explozive și moi, optează pentru lactatele fără lactoză. 

Celebrul broccoli (și conopida). Broccoli este greu de digerat și recomand să îl gătiți cât mai bine, ca să atenuați din efectele lui care generează crampe sau balonare.

Fasolea și lintea. Lintea roșie sau fasolea mung nu pun probleme la fel ca lintea verde sau fasolea albă. Ca să fiți siguri că nu provoacă disconfort, înmuiați-le pentru o noapte, eventual puneți și câteva picături de zeamă de lămâie în apă și gătiți-le cât mai bine, cât mai mult.

Fructoza. Fructoza = Fructe? Adică să nu le dăm fructe?! Nu chiar. Ci să observați care fructe creează cel mai mare disconfort – cum ar fi mere, piersici, pere, cireșe, mango, pepene verde, și să le înlocuiți măcar din când în când cu alimente cu conținut redus de fructoză, precum pepene galben, banane, căpșuni, portocale. Totul aici e despre cantitate. Ai putea să descoperi că un singur măr pe zi nu îi face disconfort, însă combinat și cu alte fructe în aceeași zi, să fie cu totul altă reacție. 

Glutenul. Intoleranții la gluten nu resimt doar balonare, ci și dureri de cap, crampe abdominale, stagnare în greutate, constipație alternată cu diaree, iar pentru aceștia e recomandat să se elimine din dietă alimentele care conțin gluten pentru minimum 14 zile și să se observe dacă se îmbunătățește starea. Între timp, introdu cartof dulce, quinoa sau orez brun. 

Sucurile de fructe. Un NU sigur pentru asta! Suc de fructe fără pulpă înseamnă fructoză în exces, înseamnă presiune mare și bruscă pe micuțul pancreas, creștere agresivă a glicemiei și oscilări ale energiei, care îl consumă și îl bulversează pe copil, pe lângă disconfortul de la burtică. 

Cerealele integrale. Sau fulgii de cereale! Terciul de ovăz este un aliment foarte recomandat la începutul diversificării, pentru că are gust dulceag, e foarte hrănitor și induce somnul. Nu le dați copiilor zilnic și nu mult din prima! Introduceți treptat și adăugați la terci alimente care te ajută să scapi de gazele în exces.

 

Comunități