https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Mama si copilul Mama si copilul

Diareea la copii - Remedii

29 Nov. 2016
Diareea la copii - Remedii

Afecțiunile care sunt însoțite de diaree sau vărsături îi pot deshidrata foarte rapid pe cei mici. Acest pericol este semnificativ mai mare în cazul sugarilor, a copiilor foarte mici și a persoanelor în vârstă. Se recomandă înlocuirea cât mai rapidă a lichidelor și sărurilor și administrarea acestora în cantități cât mai mari, câte 3-4 litri de lichide în cazul adulților și cantități ușor mai mici în cazul copiilor.

Recomandările medicilor

Apa minerală (plată sau ușor acidulată), diferite ceaiuri de plante (ex: mușețel, fenicul) și sucuri din fructe puternic diluate. În cazul sugarilor și copiilor foarte mici, acest ceai trebuie administrat cu lingurița, în porții. Recomandarea specialiștilor pentru prevenirea și tratamentul deshidratării la copiii cu diaree este reprezentată de soluțiile cu electroliți, disponibile în farmacii.

Alimentația recomandată

Atunci când le revine ușor pofta de mâncare și resimt senzația de foame, se recomandă să începeți cu alimente cât mai ușoare, care să ajute la revitalizarea organismului. Puteți încerca mere răzuite, piure de banane, fulgi de ovăz, piure de cartofi, și abia apoi carne macră, supe. Evitați preparatele condimentate, grăsimile și lactatele în primele zile. De cele mai multe ori, când sunt încă în convalescență, micii pacienți resimt chiar repulsie la gândul acestor alimente.

Preparatele cu lactobacili pot accelera procesul de vindecare, sprijinind imunitatea intestinală.  Flora intestinală afectată este astfel ajutată să își revină. Specialiștii pediatri recomandă părinților să evite să administreze medicamente celor mici, fără consultarea unui medic în prealabil. Anumite preparate antidiareice și împotriva vărsăturilor nu sunt potrivite pentru copii, și pot provoca chiar mai multe daune organismului.

Următoarele simptome indică prezența unei afecțiuni severe și necesită prezentarea imediată a copilului la medic:

  • Scaun apos timp de peste 6 ore
  • Oboseală, apatie
  • Febră și vărsături
  • Fontanelă adâncită
  • Frecvență redusă de mișcare a pleoapelor
  • Producție scăzută de urină
  • Copilul refuză să bea lichide și să mănânce

Măsuri de igienă

Măsurile de igienă sunt poarte importante pentru toată familia atunci când un membru suferă de o afecțiune gastro-intestinală acută: spălarea frecventă a mâinilor cu apă caldă și săpun din plin. Evitarea contactului direct cu scaunul sau vărsăturile, purtarea de mănuși de unică folosință și spălarea hainelor cu detergent și apă la o temperatură de cel puțin 60° C.

Comunități