https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Mama si copilul Mama si copilul

Cum putem creste increderea copiilor in sine?

24 Sep. 2015
Cum putem creste increderea copiilor in sine?

Toti parintii isi doresc copii puternici, increzatori in fortele proprii, care sa isi exprime dorintele fara teama, pregatiti sa treaca prin viata cu ochii deschisi. Pentru ca un copil sa ajunga o persoana increzatoare in site, are nevoie de multa tandrete, atentie, sprijin si stimulare. Pentru ca un copil sa creasca bucuros si increzator, are nevoie sa simta afectiunea parintilor. Sprijiniti-va copilul si aveti incredere in el.Dati-i sentimentul ca este valoros si unic – cresteti-i increderea in sine.Pe langa parinti, profesorii, pedagogii, rudele si prietenii pot influenta pozitiv dezvoltarea copilului.

Nu uitati sa ii laudati 

Lauda si recunoasterea sunt importante. Subliniati si laudati micile succese, si folositi esecurile ca posibilitati de a invata ceva din ele. In locul emiterii de  pareri asupra persoanei, parintii ar trebui sa se exprime in legatura cu comportamentul celui mic. Asadar, evitati sa ii spuneti celui mic "esti rau" si incercati mai bine urmatoarea exprimare "nu este in ordine sa iti arunci jucaria pe jos".

In acelasi timp, parintii trebuie sa evite protejarea in exces a celor mici. Acordati-le spatiu pentru a-si putea dezvolta propria creativitate si experiente. Doar prin joc, cercetare si miscare va putea invata cel mic si va putea trai primele succese.

Acceptati parerile diferite 

Fiecare copil trebuie sa invete sa isi sustina propria opinie si sa faca fata parerilor opuse – este o modalitate de crestere a increderii in sine. Parintii trebuie sa accepte parerea celor mici si sa ii permita sa participe la deciziile din familie. In acelasi timp, cei mici trebuie sa invete sa accepte regulile. Un copil caruia ii sunt indeplinite toate dorintele, nu va invata niciodata ce inseamna renuntarea.

Aceste deficit in evolutie va conduce la o toleranta redusa la frustrare si va avea dezavantaje majore mai tarziu. Persoanele cu o toleranta redusa la frustrare, sunt mai predispuse dependentelor, in comparatie cu cei care au fost deprinsi de mici sa renunte din cand in cand.

Nu renuntati 

Parintii trebuie sa fie mereu constienti ca reprezinta modelele principale pentru copii lor. Cei care petrec ore intregi in fata televizorului, vor fi mai putin credibili atunci cand le vor interzice celor mici sa isi petreaca timpul in acelasi mod. Cea mai importanta este forta propriului exemplu. Acelasi model se aplica si consumului de alcool, spre exemplu.

Modul in care parintii reusesc sa solutioneze conflictele dintre ei, va influenta decisiv comportamentul de mai tarziu al copilului. Nu renuntati prea repede atunci cand fiica sau fiul dvs. nu se incumeta la o anumita actiune. Aveti rabdare atunci cand, de exemplu, le este frica sa sara in apa.

Comunități