Mama și copilul Mama și copilul

Cefaleea la copii – cauze și diagnostic

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 25 Oct. 2024
Cefaleea la copii – cauze și diagnostic

Mulţi copii suferă, uneori, de durere de cap. Aceasta poate fi ascuţită, pulsatilă, surdă, poate apărea dimineaţa sau peste zi, în diferite zone ale capului, feţei sau cefei. Cefaleea, un motiv principal pentru absenţele şcolare, poate avea cauze diferite, în funcţie de manifestări. De aceea, înainte de a merge la medic, este ideal să ţineţi un jurnal al durerilor, care să conţină informații despre: momentul debutului, intensitate, tip şi localizare.

Tipuri şi cauze ale cefaleei la copii

  1. Cefaleea primară

Cefaleea primară, respectiv cefaleea care nu este secundară unei alte afecțiuni, poate fi determinată de contracţii musculare, inflamaţii la nivel cranio-cerebral sau contracţia şi dilatarea vaselor de sânge.

Durerile de cap primare au, de obicei, cauze externe, care determină modificări la nivel cranio-cerebral, asociate cu impulsuri nervoase transmise către centrii durerii din creier. Acestea sunt, în funcţie de tipul de durere: stres, tensiune, anxietate sau depresie în legătură cu şcoala sau cu interacţiunile sociale, anumite mâncăruri sau mirosuri, tulburări de somn sau efort fizic excesiv. În cazul migrenei, factorii ereditari pot juca un rol important, copiii ce provin din familii cu istoric migrenos putând dezvolta acest tip de cefalee.

  1. Cefaleea secundară

Cefaleea secundară este determinată de o problemă medicală şi apare deseori în timpul altor afecţiuni cauzate de infecţii virale sau bacteriene, precum: viroză, gripă, sinuzită, otită, meningită, encefalită, COVID-19. Alte cauze ar putea fi: inflamaţia cronică a sinusurilor, afecţiuni ale ochilor (miopie, hipermetropie), trauma craniană ca urmare a unei lovituri puternice sau, foarte rar, existenţa unei tumori cerebrale.  

Vizita la medic şi diagnosticarea cefaleei

Atunci când un copil acuză dureri de cap repetate, ce interferează cu activităţile zilnice sau odihna, însoţite de stare de rău, greaţă sau vomă, sau care nu cedează la analgezice, se impune vizita la medicul pediatru. Medicul va consulta copilul şi îi va adresa întrebări precum: unde, când, la ce intensitate şi cât de des te doare capul? Durerea te trezeşte din somn, cedează după tratament? Te stresează ceva în viaţa de zi cu zi? Vezi bine la tablă? Ești răcit des? Părinţii pot completa informaţiile pe baza jurnalului de cefalee.

Este posibil ca medicul să decidă că sunt necesare un consult la ORL, la oftalmolog şi la neurolog, analize de sânge pentru a evalua nivelul de vitamine şi minerale şi chiar o evaluare imagistică de tip RMN sau CT pentru a observa structura creierului, a oaselor craniene şi a ţesuturilor moi. În urma acestor investigaţii, medicul va putea stabili un tratament şi va recomanda măsuri preventive de stil de viaţă.

Ingerasul creste pofta de mancare sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul creste pofta de mancare sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități