https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Mama si copilul Mama si copilul

Anxietatea de separare la bebeluși

Mădălina Drugă
de Mădălina Drugă
Consultant certificat somnul bebelușilor și al copiilor | 02 Nov. 2023
Anxietatea de separare la bebeluși

Prin definiție, anxietatea de separare la copiii mici poate fi supărătoare. Însă, doar pentru că această problemă este supărătoare nu înseamnă că e ceva în neregulă. Poți interpreta lacrimile copilului tău ca un semn al dezvoltării sănătoase. Înseamnă că acum el înțelege că există o distincție importantă între tine și orice alt adult din viața lui și că însăși supraviețuirea lui depinde de menținerea unei legături strânse și continue cu tine. Acesta este un lucru bun.

  5 sfaturi pentru a-ți ajuta copilul să gestioneze anxietatea de separare

  1.  Fă-ți timp pentru a-i prezenta copilului noul său îngrijitor!

Încearcă să creşti treptat timpul în care îți lași copilul cu un nou îngrijitor. Acest lucru ajută la construirea încrederii și îl învață cum să tolereze să fie departe de tine. Acest proces poate dura câteva zile sau săptămâni, în funcție de nivelul de anxietate al copilului tău.

  1.  Arată încredere copilului tău și îngrijitorului cu care a rămas!

Dacă răspunzi cu propria ta anxietate, acest lucru doar va intensifica emoțiile bebelușului tău. În schimb, arată-i adultului care îngrijeşte bebelușul că ai încredere în cel mic, prin următoarele gesturi/comportamente: respiră adânc, menține o expresie facială relaxată și foloseşte o tonalitate pozitivă a vocii.

  1. Spune-i de fiecare dată “La revedere” și anunță-l când te vei întoarce!

Poate fi tentant să te strecori pe furiș când nu se uită. Cu toate acestea, dispariția din senin poate duce la scăderea încrederii și poate provoca mai multă anxietate pe termen lung.

  1. Nu zăbovi!

Asigură-te că te întâlnești cu copilul înainte de a pleca, dar evită să prelungești procesul, deoarece acest lucru îi poate intensifica anxietatea. Rostește câteva cuvinte liniștitoare, îmbrățișează-l rapid pentru a-l calma, apoi spuneți-vă la revedere.

  1. Creează un ritual de rămas bun folosindu-te de obiecte care îi sunt dragi.

Poți transforma momentul plecării într-un ritual distractiv, oferindu-i copilului tău un obiect de acasă care să-i amintească de tine.

Nu uita că această etapă este o parte absolut normală a procesului de atașare. Oricât de provocator ar fi atât pentru tine, cât și pentru copilul tău, punerea în aplicare a mai multor strategii vă va ajuta pe amândoi să faceți față acestei etape temporare de dezvoltare.

Mădălina Drugă
Mădălina Drugă
Consultant certificat somnul bebelușilor și al copiilor

Consultant certificat somnul bebelușilor și al copiilor

Comunități