https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Mama si copilul Mama si copilul

Acupunctura – pregatire pentru nastere

24 Aug. 2018
Acupunctura – pregatire pentru nastere

Un studiu recent publicat de Clinica de obstetrica din Mannheim a aratat ca acupunctura poate reduce travaliul in cazul primelor sarcini, de la 10 la 8 ore.

Relaxare si incredere in sine inainte de nastere

Acupunctura este o procedura preluata din medicina traditionala chineza. Reprezinta o forma de terapie unitara, care nu are efect numai local, in punctul de aplicare al acului, ci in intregul organism. Nu poate repara "tulburari" ale organismului, insa poate regla functii dereglate. Prin introducerea acului in puncte exact definite, poate fi restabilit un flux energetic deteriorat intre diferite regiuni ale organismului.

Acupunctura se adreseaza in special femeilor care doresc sa se pregateasca pentru o nastere pe cale naturala. Acupunctura pregatitoare le poate ajuta pe femei sa se relaxeze, sa treaca prin experienta nasterii cu mai multa relaxare si incredere in fortele si energia proprie. Efectul pozitiv al acupuncturii pentru pregatirea nasterii, dar si impotriva disconforturilor asociate cu sarcina a fost demonstrat de diverse studii.

Pregatirea generala a sarcinii

Asa cum aminteam, un studiu efectuat de Clinica de obstetrica din Mannheim (1) a aratat ca acupunctura poate reduce perioada travaliului, in cazul primei sarcini, de la opt la zece ore. Efectul pozitiv este explicat de maturarea mai rapida a colului uterin si a unor contractii mai bine orientate in faza de deschidere; asadar, in timpul pana la deschiderea completa a colului uterin. Acupunctura poate reduce acest timp, fara a influenta expulzia fatului.

Acupunctura de pregatire a nasterii influenteaza si modul in care sunt resimtite durerile nasterii, respectiv reducerea acestora si mentinerea orientarii contractiilor si in timpul expulziei. Efectul acupuncturii de reducere a travaliului se face simtit numai odata cu intrarea in mod natura in stare de nastere. Procedura nu influenteaza data programata pentru nastere si nici nu induce timpuriu travaliul.

Disconforturile asociate cu sarcina

Disconforturile tipice asociate cu sarcina sunt:

• Contractiile timpurii

• Greata

• Dureri variate

• Teama, neliniste, tulburari de somn

• Hipertensiune conditionata de sarcina

Exista si studii care sustin eficienta acupuncturii in combaterea durerilor, in usurarea nasterii in sine si pentru relaxarea din timpul. Este aplicata odata cu aparitia primelor simptome, de regula cand deschiderea colului uterin se situeaza intre 4 si 5 cm. Punctele de acupunctura pentru reducerea durerilor se afla in zona subabdominala sau pe spatele femeii. De asemenea, este folosita si pentru problemele legate de eliminarea placentei dupa nastere.

Ce se intampla in timpul unei sedinte de acupunctura?

Sedintele de acupunctura pot incepe din a 36-a saptamana de sarcina si dureaza in medie 20-30 de minute/saptamana. Sunt necesare minim trei – patru sedinte.

Odata depasit termenul nasterii, sunt posibile si sedinte suplimentare de acupunctura.

Desfasurarea sedintei de acupunctura

Pozitia punctului de acupunctura este stabilita cu exactitate. Acul este introdus intr-un prim pas, rapid, fara miscare rotativa, la o adancime de 0,5 centimetri. Intepatura nu este dureroasa. Grosimea acului standard este de numai 0,3 milimetri, este realizat din otel flexibil care se poate indoi insa nu se poate rupe.

Acul este apoi impins printr-o miscare rotativa, pana la resimtirea asa numitei senzatii De-Qi, care poate fi descrisa prin caldura, presiune, greutate, piscatura. Senzatia difera de la o pacienta la alta. Adancime de introducere a actului difera de pozitia punctelor si poate varia de la 5 mm la cativa centimetri.

Pentru pregatirea nasterii

Pe fiecare parte a corpului sunt tratate patru puncte:

Sub genunchi,

In zona interioara a gleznei,

Pe gamba superioara laterala

Pe latura externa a degetului mic de la picior

Suplimentar poate fi aplicat un ac la nivelul capului, pentru un efect general de calmare si impotriva simptomelor de frica.

Efectele secundare ale acupuncturii

Unele femei pot intampina probleme ale sistemului circulator in timpul unui astfel de tratament. Una din explicatii, pe langa cauzele pur fizice este si frica de ace. In cazul pacientelor cu un sistem circulator mai labil, ar putea fi ajutor desfasurarea sedintei in pozitie pe jumatate ridicata, cu picioarele usor ridicate. Reactia sistemului circulator dispare deja dupa a doua sedinta, odata ce organismul se obisnuieste cu procedura si stie la ce sa se astepte.

Dupa sedintele, este posibil ca punctele de intepare sa se inroseasca sau sa formeze mici hematoame (vanatai). Ambele reactii sunt inofensive si dispar de la sine.

Comunități