Despre alimentele congelate

Despre alimentele congelate

Congelarea este cel mai facil şi sigur mod de conservare, pe termen scurt şi mediu, a alimentelor. Aproape orice tip de aliment, crud sau preparat termic, se pretează la a fi congelat, mai puţin sosurile pe bază de smântână, orezul, cartofii fierţi şi legumele cu conţinut mare de apă.

Avantajele congelării alimentelor

Probabil unul dintre cele mai vechi moduri de păstrare a alimentelor nealterate, congelarea este rapidă, uşor de realizat şi nu necesită prea multe instrumente. Congelarea previne multiplicarea microorganismelor şi încetineşte activitatea enzimelor responsabile pentru stricarea alimentelor.

Procesul de congelare industrială a fructelor şi legumelor presupune recoltarea acestora şi congelarea rapidă, respectiv opărirea şi congelarea rapidă, pentru inactivarea enzimelor şi a drojdiilor ce pot acţiona în continuare asupra acestora, chiar şi în perioada în care sunt îngheţate. Aceste procese conduc la pierderea unei cantităţi extrem de mici de nutrienţi, uneori chiar mai mici decât în procesul de punere în vânzare în magazine. Carnea congelată nu suferă pierderi de vitamine și minerale, deoarece proteinele, mineralele, vitaminele A și D nu sunt afectate de îngheț, în ciuda unor mituri despre pierderea nutrienţilor prin congelare.

Riscurile şi dezavantajele congelării

Există o serie de riscuri ale procesului de congelare, de la schimbarea culorii alimentelor, în special la fructe, spre maroniu, până la alterarea gustului, spre rânced, la carnea crudă sau gătită. Aceste modificări se datorează oxidării alimentelor, respectiv a grăsimii din carne, prin contact cu aerul. Se recomandă eliminarea aerului din recipientele sau pungile de congelare, pentru evitarea oxidării şi congelarea alimentelor în recipiente individuale, bine etanşeizate.

Paraziţii şi unele micotoxine nu se distrug prin congelare, aşadar este necesară achiziţia de alimente proaspete şi manipularea lor cu atenţie, atât înainte de îngheţ, cât şi după dezgheţ.

Ce alimente se pot ține la congelator şi cât se pot ţine în congelator?

Procesul congelării trebuie realizat rapid după recoltare, tranşare sau prepararea şi răcirea alimentelor, la o temperatură optimă de -18°C. Se pot păstra în condiţii optime la congelator: fructe şi legume, pentru până la 8-12 luni, carne proaspătă sau preparată termic, pentru până la 6 luni, aluaturi sau pâine, pentru maxim 2-3 luni. Cu cât congelatorul este deschis mai des, cu atât este recomandat ca alimentele să fie consumate mai rapid.

Reguli de decongelare

Decongelarea se va realiza în frigider, pe parcursul nopţii, iar prepararea alimentelor se va realiza doar după decongelarea totală. Nu recongelaţi alimente dezgheţate.

Produse
SALES
Baraka 450 mg capsule moi
Utilizat pentru a creste natural puterea de aparare a organismului la toate varstele.
SALES
Hepatoprotect 60 capsule
Protejeaza natural ficatul, datorita actiunii antioxidante a dozei optime de silimarina.
SALES
ABC Derm gel spumant 100 ml
Este o baza usoara de curatare care nu agreseaza pielea, respectand echilibrul acesteia.
SALES
Korill 500 mg 30 capsule moi
Uleiul de krill asigura functionarea sistemului cardiovascular, prin reglarea nivelului de colesterol si trigliceride.
SALES
Detrical 2000IU, 60 capsule filmate
Supliment alimentar ce contine Vitamina D3 si contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar.
SALES
KidsCare Superpower shower gel & shampoo 200 ml
Linie de produse special creata pentru a ingriji pielea delicata a copiilor.
SALES
Seboradin FitoCell sampon 200 ml
Seboradin ofera solutii pentru toate tipurile de par si probleme ale scalpului.
SALES
Tonimer Lab Hipertonic spray 125 ml
Gama completa pentru sanatatea si igiena tractului respirator, destinata tuturor categoriilor de varsta.
Articole similare
Alimentatie sanatoasa pentru o sanatate de fier
Alimentatia corecta previne aparitia bolilor si contribuie la vindecarea acestora. Alimentatia neco...
Citeste
Cum sa-ti cresti rezistenta organismului.
Rezistenta la infectii a organismului este data de imunitate. Imunitatea are un rol esential in p...
Citeste
Recomandarile Alphega pentru o sanatate care invinge iarna
Intoarcerea la hrana naturala si evitarea sedentarismului sunt elementele cheie in lupta impotriva b...
Citeste
Cum sa pregatesti singur uleiuri aromate si condimentate
Uleiurile aromate sunt intotdeauna binevenite! Plantele aromatice cum ar fi rozmarinul, busuiocul, m...
Citeste
Feniculul. Si ceai, si condiment, si medicament.
Feniculul este cunoscut de cateva secole, fiind folosit sub forma de condiment si planta medicinala....
Citeste
Pepenele galben: bomba de vitamine sanatoase
Fie ca este vorba de pepenele galben, de cel rosu, de pepenele cantalup sau galia, oferta din magazi...
Citeste