Ce este bulgur?

Ce este bulgur?

In anumite zone din orient, bulgur reprezinta alimentul de baza. In ultimii ani a inceput sa castige popularitate si in restul lumii. Insa ce anume este bulgur? Si oare este sanatos? In randurile de mai jos va explicam care este diferenta intre bulgur si couscous.

Cum este obtinut bulgurul?

Bulgur este produs din boabe de grau arnaut. Acestea sunt inmuiate si apoi pregatite la aburi. Dupa uscare este macinat in grade diferite de granulatie. Dat fiind faptul ca graul este deja tratat cu aburi in timpul pregatirii, bulgurul are nevoie de foarte putin timp in apa inainte de a putea fi consumat. 

Pentru pregatirea couscousului, boabele de grau arnaut intra in contact cu apa. Bulgarii care se formeaza sunt sparti pana cand raman niste bobite mici. Aceste sunt uscate si apoi depozitate. 

In mod traditional, couscous nu este fiert, ci pregatit la aburi. Couscous-ul disponibil in supermarketuri este de cele mai multe ori pre-fiert, astfel ca este suficienta inmuierea lui in apa calda.

 

Bulgurul este sanatos?

Pregatirea bulgurului este foarte delicata. Dat fiind faptul ca este macinat tot bobul de grau arnaut, bulgurul este plin de nutrienti. Graul arnaut contine diferite vitamine B, E si minerale precum calciu, magneziu, fosfor. Dat fiind faptul ca la fel ca toate produsele de grau, bulgur contine gluten, acesta nu se recomanda celor cu intoleranta la gluten (celiachie).  

Bulgurul este destul de bogat in calorii: 100 grame de bulgur contin aproximativ 350 calorii. Dupa umflare insa, 100 grame de cereale contin doar 110 calorii. Datorita satietatii pe care o confera, similar orezului, se recomanda consumul de bulgur chiar si in timpul dietelor. Efectul de satietate se datoreaza in special continutului mare de fibre vegetale. 

Pregatirea bulgurului

Bulgurul din comert este deja prefiert, astfel ca pregatirea lui este simpla si rapida. De regula, este suficient daca lasati bulgurul la inmuiat in apa calda timp de 20 de minute. Alternativ, il puteti lasa la inmuiat in apa rece, insa pentru un timp mult mai lung (intre 8-10 ore).  

In timpul inmuierii, bulgurul absoarbe o mare cantitate de apa, fapt pentru care creste in volum. Retineti urmatorul raport: pentru o portie sunt suficiente trei linguri de bulgur uscat. 

De regula, in supermarketuri bulgurul este disponibil in pungi de plastic. Insa odata desfacut ambalajul, bulgurul ar trebui pastrat intr-un vas cu inchidere ermetica si ferit de lumina. Consumati bulgurul in termen de sase luni de la cumparare, altfel gustul poate suferi modificari.

Produse
SALES
Baraka 450 mg capsule moi
Utilizat pentru a creste natural puterea de aparare a organismului la toate varstele.
SALES
Hepatoprotect 60 capsule
Protejeaza natural ficatul, datorita actiunii antioxidante a dozei optime de silimarina.
SALES
ABC Derm gel spumant 100 ml
Este o baza usoara de curatare care nu agreseaza pielea, respectand echilibrul acesteia.
SALES
Korill 500 mg 30 capsule moi
Uleiul de krill asigura functionarea sistemului cardiovascular, prin reglarea nivelului de colesterol si trigliceride.
SALES
Detrical 2000IU, 60 capsule filmate
Supliment alimentar ce contine Vitamina D3 si contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar.
SALES
KidsCare Superpower shower gel & shampoo 200 ml
Linie de produse special creata pentru a ingriji pielea delicata a copiilor.
SALES
Seboradin FitoCell sampon 200 ml
Seboradin ofera solutii pentru toate tipurile de par si probleme ale scalpului.
SALES
Tonimer Lab Hipertonic spray 125 ml
Gama completa pentru sanatatea si igiena tractului respirator, destinata tuturor categoriilor de varsta.
Articole similare
Alimentatie sanatoasa pentru o sanatate de fier
Alimentatia corecta previne aparitia bolilor si contribuie la vindecarea acestora. Alimentatia neco...
Citeste
Cum sa-ti cresti rezistenta organismului.
Rezistenta la infectii a organismului este data de imunitate. Imunitatea are un rol esential in p...
Citeste
Recomandarile Alphega pentru o sanatate care invinge iarna
Intoarcerea la hrana naturala si evitarea sedentarismului sunt elementele cheie in lupta impotriva b...
Citeste
Cum sa pregatesti singur uleiuri aromate si condimentate
Uleiurile aromate sunt intotdeauna binevenite! Plantele aromatice cum ar fi rozmarinul, busuiocul, m...
Citeste
Feniculul. Si ceai, si condiment, si medicament.
Feniculul este cunoscut de cateva secole, fiind folosit sub forma de condiment si planta medicinala....
Citeste
Pepenele galben: bomba de vitamine sanatoase
Fie ca este vorba de pepenele galben, de cel rosu, de pepenele cantalup sau galia, oferta din magazi...
Citeste