Vorbește frumos cu tine!

Vorbește frumos cu tine!

Diana Amza, psihoterapeut

Încă din copilărie, pe măsură ce devenim mai abili în a folosi cuvintele, trecem printr-un proces de interiorizare a limbajului. Astfel, apare „vocea interioară” ce are rolul de a susține și dezvolta abilitățile cognitive, creativitatea dar și voința, motivația și emoțiile. 

Întreaga viață psihică este mediată și modulată de punerea în cuvinte – iată de ce contează, pentru bunăstarea personală, să folosești un limbaj pentru a construi peisajul interior în care să îți facă plăcere să locuiești o viață întreagă. 

Vocea interioară are intenția de a ne ajuta în ceea ce facem, însă nu reușește mereu: anumite discursuri interne – precum îngrijorările excesive, ruminațiile, resentimentele, îndoiala de sine, autocritica sau învinovățirea de sine – se întorc împotriva noastră.

Principii de bază pentru a vorbi frumos și constructiv cu tine

 1. Nu crede tot ce gândești. Nu tot ceea ce gândești este adevărat, și nici tot ceea ce este adevărat nu te poate duce într-o direcție constructivă pentru viața ta.
 2. Observă modul în care îți vorbești și identifică punctele tale sensibile. Te îngrijorezi din orice? Te învinovățești des? Îți spui deseori că nu meriți lucruri bune, că nu ești suficient de bun? Fii conștient de tiparele de gândire, căci deseori discursul interior devine automat.
 3. Recunoaște intențiile pozitive ale gândurilor și pune întrebări constructive:
  1. Prin îngrijorări, mintea dorește să te pregătească pentru potențiale pericole. „Care sunt 2-3 pași pe care îi pot face concret în situația respectivă?”
  2. Prin ruminații, mintea dorește să înveți anumite lecții din experiențele trecute. „Ce lecții am de învățat aici?”
  3. Prin resentimente, mintea te mobilizează pentru a te apăra de nedreptăți. „Cum mă pot apăra data viitoare, într-o situație asemănătoare?”
  4. Prin îndoiala de sine, mintea te ajută să te decizi, de fapt, ce fel de persoană îți dorești să fii. „Ce este important pentru mine, ce contează în viața mea?”
  5. Prin autocritică, mintea dorește să te apere de eșec și să inducă o schimbare în acțiunile tale. „Ce pot îmbunătăți?”
 4. Nu te bârfi. Vorbește frumos cu tine când ești singur, și despre tine când ești cu alții. Iată cum ar putea suna aceste îndemnuri interne: „Să fiu bun cu mine” / „E normal să simt teamă” / „Învăț să fiu mai bun din orice experiență” / „Sunt iubire, sunt pace” / „Mă iubesc și când greșesc”. Alege o propoziție scurtă care să te ghideze în modul în care îți vorbești și în care te porți cu tine. Spune-o frecvent în mintea ta, în diferite situații, ca o mantră personală.

A vorbi frumos cu tine reflectă, în cele din urmă, o alegere conștientă: aceea de a te prețui, îngriji și proteja. Meriți!

Diana Amza, Psihoterapeut

Diana este trainer și psihoterapeut specialist, cu formare în Psihoterapia Experiențială a Unificării, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) și NeuroMindfulness Coaching. Activează în domeniul sănătății mintale de peste 13 ani, susține programe de formare în tehnica interviului motivațional pentru personalul medical, precum și programe de promovare a sănătății mintale, gestionarea stresului, comunicare, parenting și nu numai, în mediul corporate.

Produse
Articole similare
 Rasul ca terapie: sistem imunitar mai puternic si mai putine medicamente
Suna telefonul la cabinetul unui medic veterinar: " Sotia mea va ajunge imediat la dvs. impreuna cu...
Citeste
Sufletul vindeca trupul
Intrebarea asupra modului in care corpul si sufletul se influenteaza reciproc reprezinta un subiect...
Citeste
Stresul: Ce este de fapt?
Cei care se tem pentru stabilitatea locului de muncă sau care întâmpină probleme în cuplu, se expun...
Citeste
10 măsuri cu efect calmant...
Este normal să ne enervăm din când în când. Deseori sunt doar nimicuri care reușesc să ne scoată din...
Citeste
Consultul creierului și al nervilor
Dacă am uni nervii corpului uman, am putea înconjura de zece ori pământul. Și fără a lua în consider...
Citeste
Mica diferență din creierul uman
Despre creierul umanChiar le este bărbaților imposibil să asculte? Chiar au femeile probleme cu parc...
Citeste
Alege farmacia
Comandă