Alege farmacia

Varza murată – leguma ideală în timpul iernii

Varza murată – leguma ideală în timpul iernii

În trecut, varza murată reprezenta sursa de vitamine și minerale necesare în lunile sezonului rece, deoarece conține vitaminele B, C și K, dar și potasiu, calciu, fier și o cantitate considerabilă de fibre vegetale.

Varza murată era apreciată atât de locuitorii Greciei Antice cât și de romani pentru aroma inconfundabilă. În Germania, în Evul Mediu pregătirea verzei murate era o îndeletnicire tipică mănăstirilor. Pregătirea industrială de azi, deși modernă, păstrează caracteristicile produsului tradițional.

 

Legumă sănătoasă și cu o valoare calorică redusă

 

  • Bacteriile lactice împiedică dezvoltarea proceselor de descompunere în varza murată, având un efect benefic asupra sănătății organismului uman. Acestea au un efect probiotic, asemănător iaurtului, stabilizând flora intestinală, protejează bacteriile intestinale folositoare și le combate pe cele periculoase. Substanțele care provoacă balonarea scad odată cu fermentarea, astfel că odată cu înaintarea în timp varza murata este din ce în ce mai ușor de digerat.
  • Fibrele vegetale au un efect foarte benefic la nivelul intestinului. Pe de-o parte creează senzația de sațietate și ajută la reglarea mișcărilor peristaltice și astfel întreaga digestie. 200 g de varză murată conțin 5 g substanțe vegetale sățioase și asigură până la 40% din necesarul zilnic de vitamina C.
  • Varza murată reprezintă o sursă importantă de vitamina C, astfel că în trecut, în perioada marilor navigatori, varza murată era folosită ca remediu împotriva scorbutului. Vitamina C întărește sistemul imunitar și are un important efect antioxidant  prin combaterea nitrozaminelor. Varza murată reprezintă o importantă sursă de vitamina B12, fapt de reținut în special de persoanele care urmează o dietă vegană. Vitamina B12 –prezentă de regulă în alimentele de origine animală- se formează în timpul depozitării și a fermentării verzei.
  • În plus, fermentația lactică stimulează absorbția fierului. Disponibilitatea fierului este de regulă mai mare în alimentele de origine animală comparativ cu cele vegetale, însă cantitatea de fier din varza murată este comparabilă cu cea din carne.
  • Deși substanțele vegetale secundare nu corespund nici unei valori nutritive directe, acestea sunt benefice pentru starea de sănătate a organismului Uleiul de muștar și glucozinolații au un efect antibacterian și inactivează enzimele nedorite din intestin. Testele efectuate pe animale au demonstrat o acțiune anticancerigenă.

 

 

Legumă apreciată în timpul iernii

Varza murată – foarte săracă în calorii cu numai 17 kcal / 100 g este apreciată ca garnitură alături de produsele din carne și cartofi, dar și sub formă de salată.

Pentru combaterea balonării pe care varza murată o poate produce, amintim un vechi remediu naturist: adăugați câteva semințe de chimen.

 

Varza murată – nutrienți

Nutrient

1 porție (200 g) varză murată, proaspătă

Procent din necesarul zilnic

Vitamina C

40 mg

40 %

Acizi folici

60 µg

15 %

Potasiu

576 mg

29 %

Calciu

100 mg

10 %

Fier

1,2 mg

12 %

Fibre vegetale

5,0 g

17 %

 

Produse
Articole similare
Alimentatie sanatoasa pentru o sanatate de fier
Alimentatia corecta previne aparitia bolilor si contribuie la vindecarea acestora.Alimentatia necore...
Citeste
Cum sa-ti cresti rezistenta organismului.
Rezistenta la infectii a organismului este data de imunitate.Imunitatea are un rol esential in pastr...
Citeste
Recomandarile Alphega pentru o sanatate care invinge iarna
Intoarcerea la hrana naturala si evitarea sedentarismului sunt elementele cheie in lupta impotriva b...
Citeste
Cum sa pregatesti singur uleiuri aromate si condimentate
Uleiurile aromate sunt intotdeauna binevenite! Plantele aromatice cum ar fi rozmarinul, busuiocul, m...
Citeste
Feniculul. Și ceai, și condiment, și medicament
Feniculul este cunoscut de câteva secole, fiind folosit sub formă de condiment și plantă medici...
Citeste
Pepenele galben: bombă de vitamine sănătoase
Fie că este vorba de pepenele galben, de cel roșu, de pepenele Cantalup sau Galia, oferta din magazi...
Citeste
Comandă