Urzicile - delicioase si vindecatoare

Urzicile - delicioase si vindecatoare

Unele dintre primele plante din flora sălbatică, ce apar primăvara, sunt urzicile. Acum, ele sunt tinere şi fragede, iar înțepăturile de care ne ferim de obicei şi de la care le vine denumirea de “foc” sunt mult mai discrete. Pe de altă parte, acesta este cel mai bun moment pentru a ne bucura de proprietățile lor curative şi detoxifiante, iar piețele abundă de urzici.   

Beneficiile urzicilor

Urzicile au un conținut ridicat din mineralele calciu, magneziu, potasiu, zinc, fier şi fosfor, precum şi de acid folic, vitaminele A, B şi K, fibre, proteine şi aminoacizi, proprietăți pe care le păstrează şi în urma preparării termice de scurtă durată. Urzica este una dintre plantele utilizate încă din antichitate, pentru a opri hemoragii şi a trata artrita, însă beneficiile sale nu se opresc aici.

Datorită conținutului ridicat de fier şi vitamine, urzicile contribuie la crearea de globule roşii, combaterea stărilor de oboseală, coagularea sângelui, oprirea sângerărilor, dar şi la sănătatea venelor hemoroidale şi a zonei anale. Mineralele, acidul malic şi acizii folici nesaturați au un efect antiinflamator ce susține funcționarea articulațiilor şi reducerea disconfortului creat de reumatism.

Studii recente au relevat efectul benefic al extractului de urzică în reducerea incidenței complicațiilor cardiovasculare şi a altor factori de risc la pacienții cu diabet zaharat, aceasta contribuind şi la menținerea nivelului optim al glucozei în sânge.

Urzica are un efect diuretic, cu eliminare de acid uric, datorită conținutului mare de minerale, în special potasiu. Astfel, ceaiurile din frunze de urzică sunt diuretice ideale împotriva infecțiilor urinare, a nisipului la rinichi şi în cazul crizelor de gută.

Forme de consum şi utilizare a urzicilor

Urzicile pot fi consumate crude, în sucuri făcute la storcător, sub formă de extract, precum şi gătite într-o multitudine de moduri, de la simplul ceai până la mâncăruri delicioase.

 

---------------------------------------------------

Rețeta în casetă

Ciorbă delicioasă de urzici, spanac, leurdă şi ouă de prepeliță

Ingrediente pentru 2-3 porții:

200 de grame de urzici tinere

100 de grame de spanac

2 legături de leurdă

1 ceapă mică

2 linguri orez

1 lămâie

2 linguri de smântână

6 ouă de prepeliță

Sare, piper, pătrunjel, leuştean (opțional)

Cum se face:

Tocăm bine ingredientele şi stoarcem lămâia. Punem la fiert ceapa şi urzicile în 600-800 ml de apă, după 15 minute turnăm orezul, după încă 15 minute punem spanacul şi leurda. Aşteptăm să dea în clocot şi introducem cu o lingură ouăle sparte de prepeliță, ca să mai fiarbă şi ele maximum 1 minut. Opriți focul. Între timp, amestecați lămâia cu smântâna şi, la final, turnați uşor în cratiță. Sărați, piperați, după gust,  şi presărați verdeața. Lăsați să se odihnească şi savurați.

 

Produse
SALES
Baraka 450 mg capsule moi
Utilizat pentru a creste natural puterea de aparare a organismului la toate varstele.
SALES
Hepatoprotect 60 capsule
Protejeaza natural ficatul, datorita actiunii antioxidante a dozei optime de silimarina.
SALES
ABC Derm gel spumant 100 ml
Este o baza usoara de curatare care nu agreseaza pielea, respectand echilibrul acesteia.
SALES
Korill 500 mg 30 capsule moi
Uleiul de krill asigura functionarea sistemului cardiovascular, prin reglarea nivelului de colesterol si trigliceride.
SALES
Detrical 2000IU, 60 capsule filmate
Supliment alimentar ce contine Vitamina D3 si contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar.
SALES
KidsCare Superpower shower gel & shampoo 200 ml
Linie de produse special creata pentru a ingriji pielea delicata a copiilor.
SALES
Seboradin FitoCell sampon 200 ml
Seboradin ofera solutii pentru toate tipurile de par si probleme ale scalpului.
SALES
Tonimer Lab Hipertonic spray 125 ml
Gama completa pentru sanatatea si igiena tractului respirator, destinata tuturor categoriilor de varsta.
Articole similare
Alimentatie sanatoasa pentru o sanatate de fier
Alimentatia corecta previne aparitia bolilor si contribuie la vindecarea acestora. Alimentatia neco...
Citeste
Cum sa-ti cresti rezistenta organismului.
Rezistenta la infectii a organismului este data de imunitate. Imunitatea are un rol esential in p...
Citeste
Recomandarile Alphega pentru o sanatate care invinge iarna
Intoarcerea la hrana naturala si evitarea sedentarismului sunt elementele cheie in lupta impotriva b...
Citeste
Cum sa pregatesti singur uleiuri aromate si condimentate
Uleiurile aromate sunt intotdeauna binevenite! Plantele aromatice cum ar fi rozmarinul, busuiocul, m...
Citeste
Feniculul. Si ceai, si condiment, si medicament.
Feniculul este cunoscut de cateva secole, fiind folosit sub forma de condiment si planta medicinala....
Citeste
Pepenele galben: bombă de vitamine sănătoase
Fie că este vorba de pepenele galben, de cel roșu, de pepenele Cantalup sau Galia, oferta din magazi...
Citeste