https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Uleiul de krill – benefic pentru inimă, creier și articulații

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 28 Dec. 2023
Uleiul de krill – benefic pentru inimă, creier și articulații

Uleiul de krill este un supliment alimentar obţinut din mici crustacee marine, asemănătoare creveților, numite krill (Euphausia superba). Krillul ar putea fi unul dintre cele mai abundente organisme multicelulare de pe planetă, fiind regăsit, în principal, în nordul Oceanului Pacific și în jurul Antarcticii. Uleiul de krill are o serie de beneficii specifice pentru sănătate datorită compoziției sale unice de acizi grași Omega 3 și alți nutrienți.

Acizii grași Omega 3 susţin sistemul cardiovascular

Uleiul de krill este o sursă bogată de acizi grași Omega 3, în special acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA). Chiar dacă uleiul de pește conține mai mulți Omega 3 decât uleiul de krill, cel din urmă dispune de mai multe fosfolipide, care ajută corpul să absoarbă mai bine acizii graşi Omega 3. Jucând un rol crucial în reducerea riscului de boli cardiovasculare, acizii Omega 3 au proprietăți antiinflamatorii, ajută la scăderea nivelului de trigliceride și îmbunătățesc funcția endotelială.

Uleiul de krill optimizează profilul lipidic prin reducerea nivelului de colesterol LDL și creșterea nivelului de colesterol HDL. Datorită nivelului mai ridicat de biodisponibilitate a acizilor Omega 3, uleiul de krill este chiar mai eficient în gestionarea colesterolului decât uleiul de peşte.

Sănătatea creierului și funcţia cerebrală

Acidul DHA este o componentă critică a membranelor celulelor creierului. DHA joacă un rol important în menținerea funcției cerebrale, fiind benefic pentru sănătatea cognitivă, memorie și reglarea dispoziției, prin reducerea nivelurilor de anxietate.

Proprietăţi antioxidante şi antiinflamatorii ale uleiului de krill

Uleiul de krill conține astaxantină, un carotenoid cu efect antioxidant puternic. Astaxantina ajută la protejarea celulelor și țesuturilor împotriva stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi, contribuind la reducerea inflamației din organism. Astfel, uleiul de krill are efecte antiinflamatorii benefice persoanelor ce suferă de afecțiuni articulare, cum ar fi osteoartrita și artrita reumatoidă, ajutând la atenuarea durerilor și a rigidității articulațiilor.

De asemenea, uleiul de krill poate contribui la îmbunătățirea sănătății pielii prin protejarea împotriva radiațiilor UV şi a efectelor acestora, susținând elasticitatea pielii şi prevenind îmbătrânirea prematură. Suplimentele cu ulei de krill sunt eficiente şi în reducerea durerii și a efectelor emoționale ale sindromului premenstrual.

Atenţie! Nu se recomandă persoanelor cu alergie de la proteine din peşte sau crustacee. Consultaţi medicul dacă urmaţi tratamente cu anticoagulante, estrogeni, beta-blocante, diuretice sau aspirină.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități