https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Turmeric, radacina miraculoasa

26 Feb. 2021
Turmeric, radacina miraculoasa

Turmericul este recunoscut în cultura asiaticӑ pentru proprietӑţile sale curative şi pentru culoarea sa portocaliu intens, fiind utilizat de secole atât în alimentaţie, cât şi în medicinӑ. Substanţa activӑ este curcuma, recomandatӑ în afecţiuni precum cancer sau depresie datoritӑ proprietăţilor sale antioxidante şi antiinflamatoare.

Beneficii pentru sӑnӑtate ale curcumei

  1. Amelioreazӑ durerea provocatӑ de artrtitӑ – datoritӑ efectelor sale antiinflamatoare, inflamaţia de la nivelul articulaţiilor este diminuatӑ şi, odatӑ cu ea şi durerea resimţitӑ în urma tratamentului cu suplimente alimentare pe bazӑ de turmeric.
  2. Efectul hepatoprotector al curcumei se datoreazӑ abilităţilor sale antioxidante, ce susţin funcţionarea normalӑ a ficatului şi îl protejeazӑ împotriva efectelor toxice ale medicamentelor.
  3. Susţine digestia datoritӑ efectelor antiinflamatoare şi antioxidante. Studii recente testeazӑ efectele turmericului în tratamentul sindromului intestinului iritabil, acesta având capacitatea de a proteja împotriva permeabilitӑţii şi inflamaţiei intestinale.
  4. Efectele protectoare antitumorale ale curcumei au fost observate în studiile privind cancerul pancreatic, colorectal sau de prostatӑ.
  5. Protejeazӑ sӑnӑtatea şi funcţiile creierului datoritӑ capacitӑţii sale de a susţine producţia unui hormon de creştere de la nivelul creierului, responsabil pentru crearea de noi neuroni.
  6. Turmericul protejeazӑ inima şi vasele de sânge graţie capacitӑţii sale de a reduce hipertensiunea şi colesterolul LDL. Curcuma susţine funcţia endoteliului, învelişul vaselor sangvine responsabil pentru reglarea tensiunii şi prevenirea formӑrii cheagurilor.        

Extractul standardizat de curcuma este cel mai eficient, cantitatea de substanţӑ activӑ din rӑdӑcina de turmeric fiind de doar 3%. Absorbţia sa în sânge este îmbunӑtӑţitӑ de piperinӑ, iar majoritatea suplimentelor alimentare pe bazӑ de curcuma conţin aceastӑ substanţӑ din piper negru.

Atenţionӑri: curcuma subţiazӑ sângele şi poate produce contracţii.

 Reteta în caseta

Apӑ de turmeric

Ingrediente:

80 gr rӑdӑcinӑ turmeric

8 linguri zahӑr brut

apӑ platӑ

Cum se face:

Faza 1: într-un borcan puneţi 3 linguri de turmeric ras, 3 de zahӑr şi 3 cӑni de apӑ, dizolvaţi zahӑrul şi lӑsaţi la interior timp de 3 zile, acoperit cu material textil. Lichidul va începe sӑ fermenteze uşor. În zilele 4 şi 5 mai adӑugaţi câte 1 lingurӑ din fiecare. Amestecaţi zilnic.

Faza 2: într-o sticlӑ de 1 litru, puneţi ½ din conţinutul strecurat din borcan, 3 linguri de turmeric ras, 3 linguri de zahӑr şi 3 cӑni de apӑ. Pӑstraţi acoperit cu material textil, la interior. Amestecaţi zilnic. Dupӑ 5-7 zile veţi puteţi consuma apa de turmeric – o bӑuturӑ rӑcoritoare şi probioticӑ, acidulatӑ natural prin fermentaţie.  

Comunități