Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Tulburările menstruale în adolescență

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 10 Feb. 2014
Tulburările menstruale în adolescență

Pubertatea este etapa de dezvoltare a organismului între perioada copilăriei și vârsta adultă. Debutul pubertății este marcat de apariția pilozității și dezvoltarea sânilor. Ulterior, apare modificarea vocii, dezvoltarea bazinului, șoldurilor și feselor. Creșterea somatică se desfășoară în paralel cu psihosexualizarea, modificările având loc atât în plan fizic cât și în planul psihic. Fetița capătă o alură feminină și se transformă în câțiva ani într-o tânără femeie. 

Momentul esențial al pubertății este apariția primei menstruații (menarhă), care survine în mod normal între 11 și 14 ani. Ciclurile neregulate sunt frecvente în primele luni după menarhă. De obicei, ciclurile sunt mai lungi la început, de 30-45 zile. Primele cicluri sunt anovulatorii (câteva luni, mai rar ani). 

Dereglările menstruale în adolesecență

În majoritatea cazurilor, după prima menstră sau după câteva menstre repetate apar dereglări ale ritmului, duratei și cantității menstrelor. Ritmul ciclurilor este neregulat, apar cicluri de 4 săptămâni care alternează cu cicluri de 5-6 săptămâni sau mai lungi, până la 3 luni. Durata menstrelor poate fi variabilă, de la 3-4 zile normal, la 1-2 zile sau menstre prelungite de 5-7 zile. Menstrele pot fi de asemenea modificate cantitativ: uneori reduse la câteva picături, alteori abundente, mai rar hemoragice. Acestor dereglări menstruale li se pot adăuga și alte tulburări: dureri pelvine și dureri ale sânilor, care de obicei preced apariția menstruației. Evoluția dereglărilor menstruale este de obicei spre o regularizare spontană, care se face în 2-3 ani de la prima menstruație

Dacă apar alte neregularități ale ciclului menstrual, dacă tulburările menstruale se agravează, dacă menstrele abundente cauzează oboseală și anemie este recomandat examenul medical de specialitate.

Dismenoreea primară

Dismenoreea primară reprezintă durerea la menstruație asociată ciclurilor ovulatorii, în absența unei afecțiuni organice. Printre cauzele posibile ale dismenoreei sunt incluse: excesul de strogeni și congestia pelvină provocată de aceștia, anomalii ale mușchiului uterin (uterul infantil) , prostaglandinele inflamatorii, distonia neurovegetativă (asociază manifestări de spasmofilie la dismenoree) și psihismul (scăderea percepției dureroase într-un context psihologic particular). Cea mai vehiculată teorie este a excesului de prostaglandine inflamatorii care duc la modificarea contractilității uterine. 

În dismenoree, uterul se contractă anormal pentru a elimina mucoasa uterină. Principalul simptom al dismenoreei este durerea din abdomenul inferior, iradiată în coapse, vagin, rect. Durerea menstruală este spasmodică (sub forma unor crampe puternice), difuză sau violentă (ca o lovitură de pumnal). Ea apare de obicei în primele 4-6 ore de la începutul menstruației și poate dura până la 48-72 ore. Se poate însoți de alte simptome: greață, vărsături, leșin, dureri de spate, dureri la nivelul sânilor (mastodinie), amețeli. 

Dismenoreea persistă de obicei pe parcursul întregii vieți menstruale, fiind o cauză majoră de disconfort lunar. Se recomandă evitarea fumatului și excesul de cafea care se asociază cu dismenoree. Alte măsuri utile în dismenoree pe termen lung pot fi: evitarea constipației, exerciții fizice regulate, respectarea orelor de somn. 

Pentru ameliorarea simptomelor, se recomandă administrarea de analgezice sau antiinflamatoare care inhibă sinteza de prostaglandine, principala cauză a durerii în dismenoree. Dacă simptomatologia este foarte severă și pentru excluderea afecțiunilor organice ce pot cauza dureri pelvine, se recomandă examen medical de specialitate. 

Amenoreea

O altă problemă care poate să apară legată de menstruația tinerelor este amenoreea (lipsa menstruației). Amenoreea este organică (afecțiuni genitale) sau funcțională (cauze hormonale). Amenoreea fiziologică apare în timpul sarcinii și în perioada alăptării. Amenoreea care apare după menarhă (prima menstruație) este numită artificial amenoree secundară. Amenoreea după eforturi fizice intense este întâlnită la sportive în special și după activități fizice intense. Amenoreea psihogenă apare ca urmare a unor traume psihice, stresului sau emoțiilor puternice. O formă specială de amenoree psihogenă apare în anorexia nervoasă, în cadrul curelor drastice de slăbire. În aceste cazuri, lipsa menstruației se asociază cu scădere marcată în greutate și tulburări de comportament (preocupare exagerată pentru regimul alimentar). Amenoreea mai poate să apară însă în cadrul altor afecțiuni. 

Consultul medicului specialist se recomandă în situațiile în care: 

- menstruația lipsește după ce a apărut menarha (cel puțin 3 cicluri anterioare) 

- prima menstruație (menarha) nu a apărut până la vârstă de 14 ani și fetița prezintă deficiențe de creștere și dezvoltare a caracterelor sexuale secundare (apariția pilozității, dezvoltarea sânilor) 

- prima menstruație nu a apărut până la vârstă de 16 ani, indiferent de creștere sau caracterele sexuale secundare

Pentru a avea grijă corect de tine și de familia ta, specialiștii Alphega iți pun la dispoziție sfaturi utile pentru o îngrijire de nota 10 a fiecărui membru al familiei tale!

Sperăm că acest articol te-a ajutat să eviți micile neplăceri cauzate de tulburările menstruale în adolescență!

Spune-ne într-un comentariu cât de utile sunt sfaturile Echipei Alphega!

Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Preț întreg 1660 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități