Alege farmacia
Tulburarile menstruale in adolescenta

Pubertatea este etapa de dezvoltare a organismului intre perioada copilariei si varsta adulta. Debutul pubertatii este marcat de aparitia pilozitatii si dezvoltarea sanilor. Ulterior apare modificarea vocii, dezvoltatea bazinului, soldurilor si feselor. Cresterea somatica se desfasoara in paralel cu psihosexualizarea, modificarile avand loc atat in plan fizic cat si in planul psihic. Fetita capata o alura feminina si se transforma in cativa ani intr-o tanara femeie. 
Momentul esential al pubertatii este aparitia primei menstruatii (menarha), care survine in mod normal intre 11 si 14 ani. Ciclurile neregulate sunt frecvente in primele luni dupa menarha. De obicei ciclurile sunt mai lungi la inceput, de 30-45 zile. Primele cicluri sunt anovulatorii (cateva luni, mai rar ani). 

Dereglarile menstruale in adolesecenta

In majoritatea cazurilor, dupa prima menstra sau dupa cateva menstre repetate apar dereglari ale ritmului, duratei si cantitatii menstrelor. Ritmul ciclurilor este neregulat, apar cicluri de 4 saptamani care alterneaza cu cicluri de 5-6 saptamani sau mai lungi, pana la 3 luni. Durata menstrelor poate fi variabila, de la 3-4 zile normal, la 1-2 zile sau menstre prelungite 5-7 zile. Menstrele pot fi de asemenea modificate cantitativ: uneori reduse la cateva picaturi, alteori abundente, mai rar hemoragice. Acestor dereglari menstruale li se pot adauga si alte tulburari: dureri pelvine si dureri ale sanilor, care de obicei preced aparitia menstruatiei. Evolutia dereglarilor menstruale este de obicei spre o regularizare spontana, care se face in 2-3 ani de la prima menstruatie
Daca apar alte neregularitati ale ciclului menstrual, daca tulburarile menstruale se agraveaza, daca menstrele abundente cauzeaza oboseala si anemie- este recomandat examenul medical de specialitate.

Dismenoreea primara

Dismenoreea primara reprezinta durerea la menstruatie asociata ciclurilor ovulatorii, in absenta unei afectiuni organice. Printre cauzele posibile ale dismenoreei sunt incluse: excesul de strogeni si congestia pelvina provocata de acestia, anomalii ale muschiului uterin (uterul infantil) , prostaglandinele inflamatorii, distonia neurovegetativa(asociaza manifestrari de spasmofilie la dismenoree) si psihismul ( scaderea perceptiei dureroase intr-un context psihologic particular). Cea mai vehiculata teorie este a excesului de prostaglandine inflamatorii care duc la modificarea contractilitatii uterine. 
In dismenoree uterul se contracta anormal pentru a elimina mucoasa uterina. Principalul simptom al dismenoreei este durerea din abdomenul inferior, iradiata in coapse, vagin, rect. Durerea menstruala este spasmodica (sub forma unor crampe puternice), difuza sau violenta (ca o lovitura de pumnal). Ea apare de obicei in primele 4-6 ore de la inceputul menstruatie si poate dura pana la 48-72 ore. Se poate insoti de alte simptome: greata, varsaturi, lesin, dureri de spate, dureri la nivelul sanilor (mastodinie), ameteli. 
Dismenoreea persista de obicei pe parcursul intregii vieti menstruale, fiind o cauza majora de disconfort lunar. Se recomada evitarea fumatului si excesul de cafea care se asociaza cu dismenoree . Alte masuri utile in dismenoree pe termen lung pot fi : evitarea constipatiei, exercitii fizice regulate, respectarea orelor de somn. 
Pentru ameliorarea simptomelor, se recomanda administrarea de analgezice sau antiinflamatoare care inhiba sinteza de prostaglandine, pricipala cauza a durerii in dismenoree. Daca simptomatologia este foarte severa si pentru excluderea afectiunilor organice ce pot cauza dureri pelvine, se recomanda examen medical de specialitate. 

Amenoreea

O alta problema care poate sa apara legata de menstruatie la tinere este amenoreea (lipsa menstruatiei). Amenoreea este organica(afectiuni genitale) sau functionala (cauze hormonale). Amenoreea fiziologica apare in timpul sarcinii si in perioada alaptarii. Amenoreea care apare dupa menarha (prima menstruatie) este numita artificil amenoree secundara. Amenoreea dupa eforturi fizice intense este intalnita la sportive in special si dupa activitati fizice intense. Amenoreea psihogena apare ca urmare a unor traume psihice, stresului sau emotiilor puternice. O forma speciala de amenoree phihogena apare in anorexia nervoasa, in cadrul curelor drastice de slabire. In aceste cazuri, lipsa mentruatiei se asociaza cu scadere marcata in greutate si tulburari de comportament ( preocupare exagerata pentru regimul alimentar). Amenoreea mai poate sa apara insa in cadrul altor afectiuni. 
Consultul medicului specialist se recomanda in situatiile in care: 
- menstruatia lipseste dupa ce a aparut menarha (cel putin 3 cicluri anterioare) 
- prima menstruatie (menarha) nu a aparut pana la varsta de 14 ani si fetita prezinta deficiente de crestere si dezvoltare a caracterelor sexuale secundare (aparitia pilozitatii, dezvoltarea sanilor) 
- prima menstruatie nu a aparut pana la varsta de 16 ani, indiferent de crestere sau caracterele sexuale secundare.

Ca sa ai grija corect de tine si de familia ta, specialistii alphega iti pun la dispozitie sfaturi utile pentru o ingrijire de nota 10 a fiecarui membru al familiei tale!

Speram ca acest articol te-a ajutat sa eviti micile neplaceri cauzate de tulburarile menstruale in adolescenta!

Spune-ne intr-un comentariu cat de utile sunt sfaturile Echipei alphega!

Produse
Articole similare
Administrarea corectă a antibioticelor
Termenul „antibiotic” este de origine greacă și semnificația acestuia s-ar putea traduce „împotriva...
Citeste
FEMEIA- sanatate si frumusete la toate varstele
Hormonii femini se numesc hormoni estrogeni si sunt produsi de ovare. Sunt responsabili pentru dezvo...
Citeste
Efectul pozitiv al mișcării asupra colesterolului
Schimbarea obiceiurilor alimentare nu este întotdeauna o măsură suficientă. Prin practicarea regulat...
Citeste
Rinichii sunt filtrul natural al organismului
Rinichii filtrează zilnic aproximativ 180 de litri de apă, curățând astfel sângele de diverși produș...
Citeste
Actualități pentru utilizarea în siguranță a paracetamolului
Administrarea de paracetamol în sarcină poate determina tulburări de comportament la copii- sug...
Citeste
Aparate auditive, sfaturi pentru viața de zi cu zi
Vă numărați printre persoanele din România care se confruntă cu deficiențe de auz? V-ați hotărâ...
Citeste
Comandă