Alege farmacia

Renunta sanatos la fumat!

Renunta sanatos la fumat! A te lăsa de fumat este o modalitate foarte bună de îmbunătățire a sănătății, atât pentru tine cât și pentru cei din jurul tău. Succesul depinde de determinarea și atenția acordată realizării cu bine a acestui efort.

Aspecte esențiale:
- Informează-te corect despre dependența de nicotină și simptomele ce pot apărea la oprirea fumatului și a nicotinei și despre modalitățile de renunțare la fumat
- Pregătește-te psihic (să fii motivat și perseverent în acest demers) și deschis pentru a învăța noi deprinderi comportamentale care te ajută să scapi de obișnuința fumatului
- Asigură-te că ai la cine să apelezi pentru support și încurajare
- Fii pregătit pentru recăderi și momente dificile


Sugestii și trucuri

1. Acordă timp pentru a te relaxa! Înlocuiește relaxarea oferită de țigară cu o experiență mai plăcută, precum a asculta muzica preferată, dansul, interacțiunea cu un animal de casă, o ședință de masaj sau de sport.

2. Mestecă gumă. Înlocuiești astfel senzațiile pe care țigara ți le dădea la nivelul cavității bucale, cu un produs care oferă o senzație proaspătă și nu afectează sănătatea.

3. Practică exerciții respiratorii de relaxare. Realizate timp de câteva minute, dimineața și seara, dar și în pauzele de la serviciu, acestea pot avea un dublu beneficiu pentru tine în perioada opririi fumatului precum și ulterior: decuplarea minții de la stările stresante și oxigenarea mai bună a creierului și organismului, care vor funcționa mai bine. Îți sunt de un real folos în momentele dificile, de exemplu când apare pofta bruscă de fumat sau o stare de greață sau disconfort digestiv din cadrul sevrajului la nicotina.

4. De îndată ce ai luat decizia de te opri din fumat, fă ordine în casă: aruncă toate scrumierele, pachetele de țigări, brichetele sau alte produse legate de activitatea aceasta. Astfel, vei reduce din tentația de a reveni la vechiul obicei.

5. Schimbă perspectiva! Ceea ce îți spui în mintea ta influențează modul în care te raportezi la situație. Dacă simți și cea mai mică urmă de victimizare atunci când spui „am renunțat la fumat!”, ca și cum te-ai lipsi de un bun vital, înlocuiește exprimarea aceasta cu una care să reflecte ceea ce câștigi de fapt: „îmi formez deprinderi mai sănătoase, îmi ofer moduri noi de relaxare, îmi dezvolt pasiunile, învăț să am grijă de mine”.

6. Folosește recăderile pentru a învăța care au fost punctele sensibile. Stabilește cât mai curând o nouă dată pentru a renunța.

7. Oferă-ți o răsplată pentru fiecare termen atins, din banii astfel economisiți.
Produse
Articole similare
12 sfaturi pentru a te lasa de fumat
Lasatul de fumat reprezinta pentru multe persoane o incercare dificilă, nu doar ca urmare a dependen...
Citeste
Continutul periculos al tigarilor: numai nicotina?
Dr. Mariana OlingheruMedic Specialist Medicină de FamilieSpecialist în Fitoterapie şi Apiterapie"Fum...
Citeste
Tigarile electronice
Ar putea tigarile electronice sa le inlocuiasca pe cele obisnuite? Sunt promovate ca fiind mai sanat...
Citeste
Dependența de tutun
Fumatul reprezintă cea mai importantă cauză de îmbolnăvire care ar putea fi evitată. Fumatul și sănă...
Citeste
Seva - Tensilin
Tensilin comprimate Tensiune arterială normală SEVA este numele unei linii de produse...
Citeste
Fumatul si sanatatea
Consumul de tutun reprezintӑ una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, cu aproximativ...
Citeste
Comandă