Fiecare persoană, pe traseul evouției sale, ajunge la acel moment al alegerii direcției profesionale. Din ce în ce mai mulți tineri cu nivel scăzut de autocunoaștere sau adulți care au nevoie de reconversie profesională se blochează în indecizie, neștiind care ar fi domeniul de activitate în care s-ar împlini sufletește și profesional. Iată mai jos câteva teste care vă ajută să vă cunoașteți mai bine, acesta fiind primul pas în clarificarea direcției în viață.
- Testul de personalitate Myers-Briggs. Puteți afla tipul de personalitate în care vă încadrați din cele 16 tipuri majore, precum și domeniile de activitate cele mai potrivite personalității dumneavoastră. Descrierile tipologiilor sunt detaliate și utile pentru autocunoaștere, fiind necesară corelarea lor cu abilitățile și competențele actuale.
- Testul de personalitate Big Five. Acest test explorează cinci arii ale personalității umane, precum extraversia, amicalitatea, conștiinciozitatea, deschiderea mentală și stabilitatea emoțională. Pentru fiecare scală sunt explorate câte două fațete ale conceptului (spre exemplu, pentru conștiinciozitate sunt investigate meticulozitatea și perseverența), oferind niște direcții generale privind contextul în care persoana se va simți confortabil.
- Testul de interese Holland. Acesta explorează șase zone generale de interes și personalitate (realist, intelectual, artistic, social, întreprinzător și convențional) și oferă posibilitatea unei abordări mixte pentru rafinarea preferințelor.
- Testul inteligenței multiple (Gardner). Howard Gardner a identificat opt tipuri de inteligență, dincolo de abordarea clasică, pur cognitivă a inteligenței. Printre acestea se numără inteligența interpersonală, intrapersonală, naturalistă, muzicală, kinestezică, lingvistică, logico-matematică și vizual-spațială, iar predominanța uneia dintre ele vă poate orienta către domeniile în care aveți abilități înnăscute și puteți performa dacă investiți în dezvoltarea lor.
Testele pot fi aplicate în mod direct de către persoana doritoare, în versiunea lor gratuită, însă de cele mai multe ori acest lucru nu este suficient pentru a oferi claritate asupra direcției în viață. În acest sens, serviciile de consiliere vocațională pot integra informațiile venite din surse diferite (teste, chestionare de valori personale, studii deja parcurse și experiență în anumite domenii, competențe dobândite în urma cursurilor de formare, pasiuni/hobby-uri, istoricul profesional) pentru a stabili harta drumului profesional de la punctele forte până la ariile de dezvoltare.