https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Terapia cu tărâțe de cereale

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 01 Nov. 2023
Terapia cu tărâțe de cereale

Tărâţele reprezintă produsul obţinut prin decorticare şi măcinare, din stratul dur, exterior, al cerealelor, în timp ce făina provine din corpul făinos al bobului. Cele două produse se separă, făina urmând a fi utilizată în patiserie şi panificaţie. Tărâţele, fie de grâu, secară, orz sau ovăz, au, însă, mai multe tipuri de utilizări, în primul rând datorită beneficiilor multiple pentru sănătate.

Beneficiile consumului de tărâţe

Tărâţele sunt bogate în fibre, magneziu, seleniu, fier, vitaminele B1, B3, B6, folat, vitamina E și compuşi fenolici cu rol antioxidant. Se pot consuma ca atare, înmuiate în apă sau iaurt, dar şi sub formă de fulgi de cereale îmbogăţiţi cu tărâţe, cereale integrale sau pâine integrală.

Tărâţele de grâu conţin fibre insolubile, care adaugă volum scaunului şi conduc la normalizarea digestiei, precum şi fibre prebiotice benefice pentru flora intestinală. Datorită acestor proprietăți, tărâțele de grâu pot susţine sănătatea digestivă, prevenind constipaţia şi sunt asociate cu un risc scăzut de boli de inimă, cancer de colon și tulburări metabolice, cum ar fi diabetul.

Tărâțele de ovăz și orz sunt, pe de altă parte, surse excelente de fibre atât insolubile cât și solubile (dizolvabile în apă), care formează o substanţă uşor gelatinoasă la nivel gastric. Astfel, ele contribuie la limitarea absorbţiei de grăsimi şi zahăr, prevenind creşterea nivelului de colesterol şi a celui glicemic în sânge, a riscului de boli de inimă, diabet, dar şi a anumitor tipuri de cancer. În plus, fibrele ajută la menţinerea siluetei.

Tărâţele și sănătatea pielii

Persoanele care suferă de afecţiuni dermatologice: iritaţii, eczeme, psoriasis, dermatită atopică pot beneficia de o ameliorare a simptomelor datorită compoziţiei cu rol antioxidant şi antiinflamator al tărâţelor de grâu şi mai ales de ovăz. Maceratele din tărâţe (2-3 linguri de tărâţe la un pahar de apă, ţinut la temperatura camerei timp de 8-10 ore), scurse şi învelite în tifon, se vor utiliza sub formă de comprese sau cataplasme pe zona cutanată afectată, pentru minim 10 minute, însă pot fi menţinute şi 1-2 ore.

Băile calde cu tărâţe pentru fracturi și entorse

Băile calde cu tărâţe de grâu sunt foarte utile in caz de fracturi, entorse, traumatisme de părți moi. Ajută la recuperarea mobilității și combate durerea, inflamația si tumefacția locală. În cazul fracturilor baile calde cu tărâțe se fac după scoaterea aparatului gipsat.

Se pun 2 linguri de tărâţe de grâu în 200 ml de apă clocotită, se lasă la înmuiat 15 minute, apoi se scurge apa, pentru a obţine o cataplasma compactă, care se aplică pe zona afectată fie direct, fie pe o bucată de pânză. Se lasă să acţioneze 20 de minute.Se pot face două aplicaţii pe zi.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități