Telemedicina în România – avantaje şi cum să te pregăteşti pentru o teleconsultaţie

Telemedicina în România – avantaje şi cum să te pregăteşti pentru o teleconsultaţie

Telemedicina este utilizată de zeci de ani, începând cu telemonitorizarea astronauţilor trimişi de NASA în misiuni spaţiale, şi până în ziua de astăzi când, pe fondul pandemiei de COVID-19, aceasta a fost reglementată oficial în multe ţări dezvoltate ale lumii. În România, pacienţii care se adresează atât sistemului naţional de asigurări de sănătate cât şi celui privat, au la dispoziţie medici de familie, precum şi medici de diferite specializări, cu care pot colabora de la distanţă.

Ce este telemedicina

Telemedicina reprezintă totalitatea serviciilor medicale furnizate la distanţă, pentru stabilirea diagnosticului, indicarea tratamentului, monitorizarea unor afecţiuni sau indicarea unor metode de prevenire a bolilor. Interacţiunea cu medicul are loc în mod securizat, prin intermediul tehnologiei informaţiei, a mijloacelor electronice de comunicare sau la telefon. 

BULINA/CASETA: Atenţie! Odată cu încetarea stării de alertă, medicii de familie pot efectua teleconsultaţii şi pot transmite reţete online doar pacienţilor cu afecţiuni cronice, şi pentru bolile cu potenţial endemoepidemic. Contactaţi telefonic medicul de familie, pentru a afla cum puteţi beneficia de o teleconsultaţie şi/sau de transmiterea reţetei, pentru a evita deplasarea la cabinet.

Avantajele telemedicinei

Un prim set de avantaje ale telemedicinei sunt facilitarea accesului la medici şi specialişti chiar și pentru persoanele aflate în medii izolate, în afara ţării de reşedinţă sau cu dificultăţi de deplasare, reducerea timpului de aşteptare şi a celui petrecut pe drum către cabinetul medicului. În acelaşi timp, siguranţa propriei locuinţe în perioade cu risc epidemiologic crescut, şi confortul psihologic dat de un mediu cunoscut, creează premisele efectuării de consultaţii preventive sau în faze incipiente a simptomelor. În acelaşi timp, telemonitorizarea pacienților cu boli cronice poate crește aderența la tratament, și îmbunătățește controlul factorilor de risc.

Cum să vă pregătiţi pentru o teleconsultaţie

  • Testaţi platforma de comunicare cu medicul, şi asiguraţi-vă că puteţi utiliza funcţionalităţile sale în timpul teleconsultaţiei. 
  • Pregătiţi-vă o listă de întrebări, medicamente administrate şi un istoric al situaţiei medicale despre care veţi discuta la fel ca în cazul unui consult fizic, în cabinet. 
  • Alegeţi un loc confortabil, evitaţi distragerile şi fiţi concentrat la discuţia cu medicul. 
  • Fiţi sincer în legătură cu stilul de viaţă, antecedente medicale, boli existente şi orice alte întrebări veţi primi. 
  • Este posibil ca medicul să vă recomande un set de analize, tratament, consult la o altă specialitate, ori în cabinet. Urmaţi recomandările medicului.
Anca Stănilă, Content Writer

Anca a absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistenţӑ Socialӑ, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publicӑ. Interesele ei sunt în zona capitalului uman, de la sӑnӑtate şi pânӑ la relațiile sociale pe care indivizii le dezvoltӑ încӑ din copilӑrie. Se ghideazӑ dupӑ principii de viaţӑ sӑnӑtoasӑ şi bunӑstare fizicӑ şi mentalӑ. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionatӑ de scris, cӑlӑtorii, romane filosofice, utopii şi SF. 

Produse
Articole similare
Administrarea corectă a antibioticelor
Termenul „antibiotic” este de origine greacă și semnificația acestuia s-ar putea traduce „împotriva...
Citeste
FEMEIA- sanatate si frumusete la toate varstele
Hormonii femini se numesc hormoni estrogeni si sunt produsi de ovare. Sunt responsabili pentru dezvo...
Citeste
Tulburările menstruale în adolescență
Pubertatea este etapa de dezvoltare a organismului între perioada copilăriei și vârsta adultă. Debut...
Citeste
Efectul pozitiv al mișcării asupra colesterolului
Schimbarea obiceiurilor alimentare nu este întotdeauna o măsură suficientă. Prin practicarea regulat...
Citeste
Rinichii sunt filtrul natural al organismului
Rinichii filtrează zilnic aproximativ 180 de litri de apă, curățând astfel sângele de diverși produș...
Citeste
Actualități pentru utilizarea în siguranță a paracetamolului
Administrarea de paracetamol în sarcină poate determina tulburări de comportament la copii- sug...
Citeste
Alege farmacia
Comandă