https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Tehnica Alexander

12 Jan. 2018
Tehnica Alexander

Nu va faceti griji: aceasta tehnica este potrivita si pentru persoanele care nu poarta numele "Alexander". Acest antrenament corporal terapeutic a fost dezvoltat de actorul australian Frederick Matthias Alexander la sfarsitul secolului al 19-lea. Acesta obisnuia sa se confrunte deseori cu probleme de vorbire, care insa nu isi gaseau solutia in nici un cabinet medical. Acest fapt l-a determinat pe Frederick Alexander sa isi observe postura corpului in oglinda pana cand a venit si solutia salvatoare.

Pastrarea starii de relaxare

Alexander a observat ca in timpul vorbirii, obisnuia intotdeauna sa impinga excesiv capul in fata, blocandu-i astfel corzile vocale.

Solutia a venit dintr-o serie de exercitii de relaxare, care treptat a evoluat intr-un antrenament corporal complex. In prezent, tehnica Alexander reprezinta o metoda de modificare a modelelor de miscare si de comportament. Punctul de plecare pentru aceasta tehnica consta in anumite procese mentale.

Cei care sunt la inceput de drum invata coordonarea propriului corp: observa durerile si tensiunile aparute datorita unei posturi gresite si le corecteaza. Aceste dureri sunt de cele mai multe ori de natura ortopedica: in spate, in umeri , in ceafa, cotul tenismenului sau sindromul RSI. Miscarile incorecte practicate de-a lungul anilor se manifesta deseori prin dureri articulare.

Identificarea miscarilor gresite

Principiile care se aplica dansatorilor si sportivilor, sunt valabile si pentru situatiile de zi cu zi. Atunci cand ne confruntam cu o durere, luam imediat o pozitie care sa ne permita sa evitam durerea, care insa accentueaza cauza initiala a durerii.

Un caz raspandit este cel al durerilor de spate, care deseori atrag dupa sine si dureri in alte zone ale corpului, deoarece frica de a resimti din nou durerea, ne mentine in cele mai nenaturale posturi. Cu ajutorul tehnicii Alexander, astfel de posturi nenaturale pot fi identificate si se poate ajunge la folosirea naturala a corpului pe fondul afectiunii de baza. Nu are nici o importanta daca durerile se datoreaza unui accident sau daca sunt de natura congenitala.

Profesorii tehnicii Alexander observa cele mai fine modificari in organismul elevilor si le indica punctele in care pot renunta la tensiunea superflua.

Chiar si in cazul afectiunilor psihosomatice, in care avem de-a face cu o tulburare a imaginii propriului organism –cum ar fi bulimia si anorexia – tehnica Alexander poate fi aplicata in completarea tratamentului medicamentos, deoarece printre altele, aceasta tehnica presupune deprinderea constientizarii propriului organism. Pacientii diagnosticati cu Parkinson pot profita si ei de pe urma tehnicii Alexander, reusind in buna masura sa reduca gradul de invaliditate.

Ridicarea corecta a greutatilor

Cum pot ridica greutati in mod corect? Este usor de imaginat ca exista anumite tehnici pentru miscarile optimizate ale anumitor categorii profesionale. Spre exemplu persoanele care petrec numeroase ore in fata calculatorului, cei care lucreaza in arhive sau muzicienii care repeta ore intregi la un instrument, repetand mereu aceleasi miscari, ar putea deprinde tehnica Alexander dupa aproximativ 30 de lectii de cate 30-50 de minute.

Profesorii tehnicii Alexander sunt de parere ca dupa 30 de lectii, ucenicii deprind suficienta experienta pentru a folosi tehnica zilnic.

De regula, sunt folosite explicati verbale si atingeri subtile cu mainile, pentru a da posibilitatea incepatorilor sa invete modul in care isi pot folosi corpul in mod optim. In cadrul grupelor de invatare, incepatorii isi pot dezvolta simtul vizual, deoarece se pot observa reciproc. In plus, in cadrul grupelor, obiceiurile corporale si intelectuale sunt mai usor de inteles, deoarece membrii se schimba intre ei, observa similitudinile si diferentele si le pot discuta.

Comunități