Suplimentam si vara Vitamina D?


Dr. Mariana Olingheru

 

Restricţiile impuse de pandemia de SARS-CoV2 implică, pe lângă beneficiul principal al prevenirii infectării, o serie de riscuri. Unul dintre acestea este izolarea, care aduce cu sine reducerea drastică a expunerii la soare şi a abilităţii organismului de a sintetiza vitamina D, în mod natural.   

Vitamina D în organism

Beneficii:

- menţinerea sănătăţii osoase;

- întărirea sistemului imunitar: susţine procesul de vindecare în infecţii respiratorii şi poate preveni dezvoltarea anumitor tipuri de cancer;

- protejarea sănătăţii creierului şi a sistemului cardiovascular.

Semnele deficitului:

- vindecarea lentă a rănilor sau plăgilor;

- rahitism la copii şi fracturi osoase şi osteomalacie la adulţi;

- dureri musculare.

Riscurile deficitului implică limitarea capacităţii organismului de a lupta împotriva infecţiilor, a bolilor circulatorii şi cardiace, dar şi a diabetului sau a demenţei.

Când este necesară suplimentarea de vitamina D?

În afară de expunerea la soare, organismul uman obţine vitamina D prin alimentaţie, din surse precum: peşte gras, ciuperci, ouă, migdale, ficat, brânză, avocado. Suplimentarea vitaminei D este necesară atunci când expunerea la soare este limitată, în cazul dietelor vegane sau foarte restrictive, în cazul anumitor afecţiuni care împiedică asimilarea sau favorizează pierderea sa rapidă.          

Doza optimă de Vitamina D

Nivelul normal de Vitamina D din sânge este de 20-30 de nanograme pe mililitru de sânge, aproape 90% fiind obţinut prin expunerea la soare şi doar 10% din alimentaţie. Doza zilnică recomandată de vitamina D este între 500 UI şi 2000 UI pentru copiii şi adulţi, în funcţie de mai multe criterii. Testarea nivelului de vitamina D în sânge este foarte important pentru a şti ce măsuri trebuie luate în vederea optimizării acestuia. Persoanele care au deficit de vitamina D trebuie sa consulte medicul, pentru ajustarea dozei, în funcție de nivelul vitaminei D în sânge și afecțiunile asociate.

 

Telemunca, lucrul în spaţii închise pe toată durata zilei, izolarea la domiciu a persoanelor în vârstă, pe termen lung, aşa cum este cazul actualei stări a lucrurilor, prezintă riscuri sporite de deficit al vitaminei D. Aşadar, suplimentele de Vitamina D pot fi necesare şi în timpul verii, pentru a atenua pierderile suferite prin izolare.


 

Testați 25(OH) Vitamina D și consultați medicul curant pentru recomandări!

Deficitul de vitamina D este mult mai frecvent decât se credea până acum, în special în rândul adolescenţilor, femeilor şi vârstnicilor. 

Doza optimă de vitamina D se sintetizează în piele prin expunerea zilnică la soare timp de 2 ore, cu minimum 25% din suprafața corpului descoperită.

Produse
Articole similare
Cum sa te feresti de astenia de primavara.
Pe cat de multa viata inseamna peisajul de primavara, pe atat de putina energie iti poate aduce aces...
Citeste
CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE FOSFOR
Fosforul în alimentațieFosforul reprezintă un element mineral important, care este asimilat prin ali...
Citeste
Află totul despre magneziu
Ce este magneziul?Magneziul îndeplinește nenumărate funcții în corpul uman. Influențează transm...
Citeste
Mineralele esentiale, necesare organismului
Mineralele sunt microelemente esentiale vietii, care provin din natura si sunt asimilate prin alimen...
Citeste
Ține astenia de primăvară la distanță
Ce este astenia de primăvară?Bucuria venirii primăverii este adesea umbrită de apariția unei stări d...
Citeste
Zincul, un microelement esential
Zincul este vital pentru sanatatea noastra. Acestui microelement ii revin nenumarate roluri in react...
Citeste
Alege farmacia
Comandă