https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

SUA si Brazilia vor colabora in gasirea unui vaccin impotriva Zika

04 Feb. 2016
SUA si Brazilia vor colabora in gasirea unui vaccin impotriva Zika

Echipa de experti comuni urmeaza sa stabileasca detaliile 

SUA si Brazilia vor sa colaboreze pentru a gasi impreuna un vaccin impotriva virusului Zika. Presedintele SUA, Barack Obama si omologul brazilian, Dilma Rousseff au convenit asupra acestei colaborari in urma unui discutii telefonice, potrivit unui comunicat de presa al Casei Albe de la sfarsitul lunii ianuarie. Detaliile colaborarii urmeaza sa fie stabilite de biroul lui Rousseff, prin formarea unei echipe de experti din ambele tari.

Virusul Zika transmis prin muscatura de tantar se raspandeste in prezent in America Centrala si de Sud. 20% din cei infectati prezinta simptome similare unei raceli. Virusul nu este de regula fatal, insa femeile insarcinate pot transmite virusul fatului, pentru care pericolele sunt semnificativ mai mari, existand riscul dezvoltarii de malformatii. 

Expertii sunt de parere ca vaccinul cauzeaza micro-encefalita, astfel ca bebelusii se nasc cu un cap foarte mic si un creier foarte mic. In cele mai multe dintre cazuri, cei afectati sufera de retard mintal si de tulburari neurologice, deoarece creierul este subdezvoltat. In cazuri extrem de grave, se inregistreaza decesul fatului imediat dupa nastere sau chiar inainte de termen. Brazilia in mod special se confrunta cu o crestere masiva de nou-nascuti care sufera de micro-encefalita. 

Deocamdata nu exista nici un vaccin impotriva acestui virus si nici un medicament pentru tratarea celor infectati. Expertii evalueaza ca vor trece ani de zile pana cand va fi disponibil un vaccin pentru populatie.

Comunități