Alege farmacia

Studiu: jocurile din lumea virtuala pot alina durerile fantoma

Studiu: jocurile din lumea virtuala pot alina durerile fantoma

Potrivit unui studiu recent, persoanele cu membre amputate isi pot alina durerile fantoma cu ajutorul lumilor virtuale. Revista britanica de specialitate "The Lancet" a publicat in noiembrie 2016 un studiu realizat pe 14 pacienti, fiecare avand cate un brat amputat. Acestora li s-a cerut sa foloseasca membrul amputat in jocul virtual. Participantii au declarat ulterior ca durerea fantoma a scazut cu timpul in durata, frecventa si intensitate.

"Rezultatele studiului nostru au aratat necesitatea 'antrenarii'", membrului amputat, a declarat Max Ortiz-Catalan din partea Universitatii Göteborg, Suedia. Durerile fantoma apar atunci cand terminatiile nervoase din zona amputata continua sa transmita semnale dureroase catre creier. Pacientul are astfel impresia ca membrul amputat este in continuare atasat de corp si este dureros.

Pana in prezent, metodele de tratament a durerilor fantoma fusesera relativ ineficiente. Una din acestea consta intr-un exercitiu in fata oglinzii, care presupune miscarea membrului existent. Astfel, creierul este pacalit, prin reflexia din oglinda, ca membrul amputat s-ar misca. Cu toate acestea, metoda nu pare sa functioneze pentru toti pacientii, iar cei ambele membre amputate nu pot folosi acest exercitiu.

Studiul cu jocurile video se bazeaza pe acelasi princip. Participantii la studiu au fost echipati cu electrozi pe partea membrului amputat, prin care s-au transmis apoi semnalele activitatii musculare. Acestea au fost transmise computerului, pe ecranul caruia participantii la studiu au reusit sa urmareasca redarea virtuala a propriului membru amputat. Li s-a cerut apoi sa miste membrul amputat in jocul virtual si chiar sa conduca o masina virtuala.

Dupa douasprezece sedinte, participantii au declarat o scadere in intensitate, durata si frecventa a durerilor fantoma, in materie de 50 la suta. Doi dintre pacienti au redus chiar doza de medicamente antinevralgice ca urmare a reusitelor studiului.

Metoda a permis pacientilor sa reactiveze zone ale creierului care erau folosite in mod normal, inainte de amputatie, au declarat purtatorii de cuvant ai universitatii. Studiul urmeaza sa fie extins la nivelul unui studiu clinic de amploare.

Produse
Articole similare
 Rasul ca terapie: sistem imunitar mai puternic si mai putine medicamente
Suna telefonul la cabinetul unui medic veterinar: " Sotia mea va ajunge imediat la dvs. impreuna cu...
Citeste
Sufletul vindeca trupul
Intrebarea asupra modului in care corpul si sufletul se influenteaza reciproc reprezinta un subiect...
Citeste
Stresul: Ce este de fapt?
Cei care se tem pentru stabilitatea locului de muncă sau care întâmpină probleme în cuplu, se expun...
Citeste
10 masuri cu efect calmant...
Este normal sa ne enervam din cand in cand. Deseori sunt doar nimicuri care reusesc sa ne scoata din...
Citeste
Consultul creierului si al nervilor
Daca am uni nervii corpului uman, am putea inconjura de zece ori pamantul. Și fara a lua in consider...
Citeste
Mica diferenta din creierul uman
Chiar le este barbatilor imposibil sa asculte? Chiar au femeile probleme cu parcarea masinii? Cercet...
Citeste
Comandă