Alege farmacia

Sport pentru un somn mai bun

Sport pentru un somn mai bun

Tulburările de somn au cunoscut o creștere în rândul populației, fiind indirect accentuate de măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus. Măsurile de izolare socială duc la expunerea ridicată la surse de lumină albastră, precum tablete, calculatoare, televizoare, ceea ce afectează producția de melatonină, un hormon necesar producerii somnului. Pe de altă parte, expunerea redusă la lumina solară, pentru o perioadă mai lungă, are ca urmare afectarea ritmului circadian și a celui de oscilații de temperatură corporală. În plan subiectiv, persoana resimte, de asemenea, o ușoară dezorientare temporală, manifestată prin a pierde șirul orelor, zilelor, sau a nu mai fi conștient de timpul zilei, fapt soldat cu decalarea rutinelor zilnice. Acestea, împreună cu reducerea activității fizice și perturbarea ritmului zilnic, influențează calitatea și cantitatea somnului. 

Exercițiile fizice contribuie nu doar la starea generală de sănătate, ci pot fi folosite chiar pentru a îmbunătăți calitatea somnului, în cazul celor care au dificultăți de adormire, somn întrerupt sau neodihnitor.

Activitatea sportivă lejeră, precum întinderile, sau exercițiile de conectare a corpului cu mintea, de tip yoga sau meditativ, duc la creșterea duratei somnului profund, o fază atât de necesară refacerii organismului, la stimularea imunității și reducerea nivelului de stres și anxietate. Un moment prielnic pentru astfel de activități este dimineața, la aproximativ 90 de minute de la trezire, sau seara, cu câteva ore înainte de culcare.

Exercițiile cardiovasculare, precum joggingul, înotul, mersul rapid pe jos, pot fi efectuate în timpul zilei, deoarece consumă excesul de energie și stimulează producția de adenozină, un neurotransmițător inhibitor care contribuie la starea de somnolență.

Exercițiile aerobice sunt mai eficiente în ameliorarea insomniei, însă pentru a se ajunge la rezultate de durată este nevoie de timp și de practicarea regulată a acestora. În general, se recomandă un minim de 150 de minute de sport pe săptămână, 30 de minute/zi. Exercițiile fizice în exces, sau cele efectuate în apropierea perioadei de culcare, pot face mai dificilă adormirea, fie din cauza oboselii profunde, fie a energizării înainte de somn. Tocmai de aceea se recomandă încetarea exercițiilor cu cel puțin cu 45 de minute înainte de somn.

Pentru un somn mai bun, se recomandă menținerea unei ore fixe de culcare, a nu petrece în pat mai mult de 7-9 ore/zi, în funcție de necesarul individual de somn, iar reprizele de somn de peste zi să nu depășească 20 de minute.

Produse
Articole similare
Activi si in forma primavara
Odata cu aparitia primelor raze de soare si a caldurii, simtim din nou nevoie sa iesim in natura si...
Citeste
Pantofii potriviti de alergare
Pantofii optimi de alergare nu trebuie sa fie neaparat si cei mai scumpi. Este importanta o consulta...
Citeste
Voleiului de plaja ajuta la imbunatatirea conditiei fizice
Pentru persoanele care doresc sa combine miscarea pe plaja si fitness-ul, voleiul de plaja este aleg...
Citeste
Miscare si sport, pentru o viata sanatoasa
In trecut, omul era obligat de situatie sa mearga si sa alerge mult. Viata moderna pe care o ducem i...
Citeste
Mersul pe jos este sanatos
V-ati gandit vreodata cate ori pe zi petreceti sezand si cate ore efectuand activitati medii spre gr...
Citeste
 Drumetiile ajuta la mentinerea starii de bine
Fie ca e vorba de trekking, hiking sau nordic walking – miscarea la pas in natura este la moda...
Citeste
Comandă