Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Sodiul și sarea de masă

29 Dec. 2017
Sodiul și sarea de masă

Rolul sării de masă în organism

Cele două minerale, sodiul și clorul, formează împreună clorura de sodiu, care este utilizată ca sare de masă în nutriție. Sodiul și clorul sunt responsabile pentru transmiterea stimulilor de-a lungul nervilor. În plus, ambele mențin funcția membranei celulare și activează numeroase enzime. Sodiul împreună cu potasiul, reglează echilibrul lichidelor din organism și tensiunea arterială.

Sodiu în alimente

Sodiul și clorul se găsesc în mod natural în sarea de masă, dar și în alimente precum supele instant, cârnați, șuncă, carne de porc afumată, brânză moale și tare, dar și în legume, cum ar fi spanacul, măslinele și morcovii. Datorită conținutului ridicat de sare din bucătăria occidentală, majoritatea oamenilor consumă prea mult sodiu, motiv pentru care doza zilnică de sodiu de 550 mg este adesea depășită. Doza zilnică recomandată de sodiu se regăsește în următoarele cantități de alimente:

• 50 g brânză tare

• 50 g șuncă

• 1 litru de lapte integral

• 700 g de carne

• 750 g morcovi sau spanac

Sodiu în organism

Aproximativ 70g până la 100g de sodiu sunt stocate în organismul uman. Dintre acestea, o treime se regăsește în oase și poate fi eliberată în sânge, la nevoie. Cea mai importantă funcție a acestui mineral este probabil reglarea echilibrului apei împreună cu potasiul. Sănătatea ne poate fi pusă în pericol atunci când cantitatea de lichide din organism este fie prea mare, fie prea mică. Sodiul joacă un rol esențial în gestionarea acestui fin echilibru.

În plus, sodiul joacă un rol important pentru echilibrul acido-bazic. În virtutea încărcăturii lor electrice, particulele de sodiu au, de asemenea, o influență majoră asupra propagării stimulilor de-a lungul nervilor, precum și a contracțiilor musculare și a ritmului cardiac.

Echilibrarea deficitului de sodiu din sânge

Deficitul de sodiu este foarte rar întâlnit, deoarece sodiul se găsește în aproape toate alimentele pe care le consumăm zilnic. Cu toate acestea, excesul de transpirație, vărsăturile și diareea persistentă pot duce la o deficiență de sodiu în sânge. Această deficiență se manifestă de obicei printr-o scădere a tensiunii arteriale, asociată cu simptome precum amețeli, cefalee, grețuri și stare de slăbiciune.

Deficitul de sodiu și clorura pot provoca și crampe, dar și probleme la nivelul sistemului circulator. Prin tratarea simptomelor gastrointestinale sau evitarea transpirației și, în același timp, prin respectarea unei diete saline echilibrate, deficiența de sodiu poate fi depășită cu ușurință.

Supradozarea de sodiu

Excesul de sodiu din organism este mai frecvent și mai ușor de atins, prin simplul consum de alimente foarte sărate. În cazul persoanelor sănătoase, supradoza de sodiu nu creează probleme de sănătate, ci numai câteva simptome trecătoare precum edeme, iritabilitate, agitație, oboseală, sete sau amețeli. Nu același lucru se poate spune despre pacienții care suferă de insuficiență renală. În cazul lor, se poate instala hipertensiunea arterială care poate avea consecințe grave pentru sănătate.

Comunități