https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Slabiti cu dieta South-Beach

26 Jun. 2017
Slabiti cu dieta South-Beach

In America se discuta intens despre dieta saraca in carbohidrati, al carei motto este "putini carbohidrati – grasimi nelimitate": ne referim la dieta South-Beach. Insa si aceasta dieta are succes numai daca se acorda atentie tipului de grasimi consumate, ceea ce face ca dieta South-Beach sa semene foarte mult cu dieta mediteraneeana .

 

Dieta fara carbohidrati

Originile ”noului val de grasimi” se regasesc in dieta dezvoltata in 1972 de cardiologul Robert Atkins. Acesta sustinea ca kilogramele in plus se vor topi, chiar daca vom consuma oua si carne dupa pofta inimii si numai daca renuntam la toate alimentele care contin carbohidrati. Chiar daca la momentul decesului sau, Atkins cantarea 117 kg la o inaltime de 1,80 m, aceasta dieta continua sa aiba adepti.

 

Dieta South-Beach: grasimi "bune" si grasimi"rele"

Cardiologul Arthur Agatson a modificat dieta Atkins si a inregistrat rezultate pozitive intr-o grupa formata din persoane cu probleme cardiace. Asa s-a nascut valul "Low-Carb" (putini carbohidrati). Spre deosebire de Atkins, cardiologul Agatson a stabilit o diferenta intre grasimile bune si grasimile rele. In timp ce numeroase uleiuri vegetale precum uleiul de masline, alunele sunt permise, grasimile de origine animala (cu exceptia uleiului de peste) sunt excluse din dieta.

O alta diferenta in comparatie cu Atkins: nu toti carbohidratii trebuie evitati, ci produsele care sunt obtinute din faina alba precum painea, pastele, cartofii si alimentele bogate in zahar. Fructele, legumele, leguminoasele si produsele din faina integrala sunt permise. Dieta Souch Beach care provine din Miami este compusa din trei faze. Produsele de panificatie, cartofii, pastele, orezul, fructele, dulciurile, inghetata, sucurile de fructe sau alcoolul trebuie evitate strict numai in prima faza.

 

Dieta mediteraneeana drept model

Dieta mediteraneeana constituie un concept mai vechi in domeniul nutritiei si presupune o proportie mai mare de grasimi, obtinute in special din consumul de ulei de masline. Un element important al bucatariei mediteraneene il reprezinta legumele, pestele si carnea consumata cu masura. Singura diferenta: fructele si pastele. Printre grasimile indicate pentru inima sunt cele provenite din macrou, hering, ton si somon deoarece contin acizi grasi omega 3 care sprijina circulatia sangelui in organism.

 

Dieta South-Beach

Avantajele dietei South-Beach:

  • Grasimea este satioasa si confera un gust apetisant si legumelor mai putin populare
  • Nivelul insulinei ramane neschimbat
  • Contine numeroase grasimi vegetale si putine grasimi de origine animala
  • Contine multe legume (vitamine, ingrediente bioactive, fibre vegetale)
  • Contine peste (iod, acizi grasi omega 3 care actioneaza profilactic impotriva afectiunilor cardiace si ale sistemului circulator)
  • Sunt evitate dulciurile si produsele din faina alba (paine, paste).

 

Dezavantajele diete South-Beach

  • Sunt evitate alimentele satioase si bogate in nutrienti precum cartofii si orezul
  • Fructele si sucurile de fructe sunt evitate in prima faza, chiar daca acestea contin multe vitamine si ingrediente bioactive
  • Prin evitarea leguminoaselor si a produselor din faina integrala, asa cum se intampla in prima faza a dietei, lipsesc fibre vegetale importante din alimentatie
  • Dintre toti nutrientii, grasimea contine cele mai multe calorii, asadar consumul de grasimi ar trebui sa fie masurat.

 

Spre deosebire de dieta Atkins, in cazul dietei South-Beach nu exista contraindicatii in cazul evitarii exagerarilor. In forma sa extrema (faza 1), aceasta dieta este recomandata doar pe termen scurt. In rest insa nu se deosebeste foarte mult de recomandarile generale de nutritie.

Comunități