Alege farmacia

Sfaturi pentru postura corectă

Sfaturi pentru postura corectă

Postura corpului – în picioare, aşezaţi, întinşi sau în timpul mersului – trebuie să menţină coloana vertebrală cât mai dreaptă, respectând curburile fiziologice. Postura corectă va preveni durerile de spate sau de ceafă iar, dacă suferiţi de astfel de dureri, tonifierea musculaturii abdominale și a spatelui, precum şi educarea posturii vor ajuta în ameliorarea lor.   

Sfaturi pentru postura corectă în picioare şi în mers

 1. Încercaţi să priviţi într-o oglindă înaltă în timp ce vă ajustaţi postura şi să reveniţi, mental, la imaginea din oglindă, atunci când nu aveţi acces la aceasta.
 2. Menţineţi uşor încordaţi muşchii abdomenului şi ai spatelui, pentru a permite îndreptarea şi a susţine coloana vertebrală.
 3. Linia umerilor va fi în permanenţă paralelă cu solul, umerii puţin lăsaţi spre spate şi relaxaţi.
 4. Pentru a avea o imagine completă a posturii corecte în picioare, imaginaţi-vă că între spatele urechii, umăr, şold, genunchi şi călcâi este o linie dreaptă.
 5. În timpul mersului, nu vă aplecaţi înainte şi nu priviţi timp îndelungat spre picioare. Privirea va fi concentrată la câţiva metri în faţă, iar capul aliniat cu coloana vertebrală. Ajustaţi frecvent postura astfel încât să respecte imaginea din oglindă.
 6. Păşiţi atingând solul cu călcâiul şi apoi cu vârful, şi menţineţi genunchii drepţi la contact. De asemenea, orientaţi întotdeauna vârful piciorului către înainte, nu în lateral.

Sfaturi pentru poziţia corectă la birou

 1. Regula de bază este cea a unghiurilor drepte, de 90°, pe care trebuie să le formeze coatele (în timpul lucrului la computer), pliul şoldului (în şezut), genunchii (îndoiţi) şi tălpile (sprijinite pe podea).
 2. Păstraţi spatele drept, cu musculatura uşor tensionată, pentru a evita curbarea excesivă a coloanei vertebrale. Atunci când simţiţi că v-aţi aplecat prea mult înainte, reveniţi la poziţia corectă.
 3. Monitorul computerului trebuie să fie la nivelul privirii. Întrucât majoritatea birourilor sunt mai joase, utilizaţi un înălţător din cărţi cu coperţi cartonate sau unul reglabil, disponibil în comerţ.
 4. Tălpile trebuie să atingă podeaua. Nu ţineţi picioarele încrucişate prea mult timp, întrucât acest lucru contribuind la blocarea circulaţiei sangvine şi la formarea varicelor.
 5. La fiecare 50 de minute ridicaţi-vă de pe scaun, faceţi câţiva paşi şi câteva exerciţii de întindere şi de rotire a membrelor şi spatelui.

 Sfaturi pentru poziţia corectă întins

 1. Poziţia de somn recomandată este pe o parte, cu genunchii puţin flexaţi. Veţi avea un somn mai odihnitor, fără sforăit.

Alegeţi o pernă medie care să permită coloanei să se menţină dreaptă, fără a ridica prea mult capul. Astfel, veți evita durerile cervicale şi de umeri.

Produse
Articole similare
Activi si in forma primavara
Odata cu aparitia primelor raze de soare si a caldurii, simtim din nou nevoie sa iesim in natura si...
Citeste
Pantofii potriviti de alergare
Pantofii optimi de alergare nu trebuie sa fie neaparat si cei mai scumpi. Este importanta o consulta...
Citeste
Voleiului de plaja ajuta la imbunatatirea conditiei fizice
Pentru persoanele care doresc sa combine miscarea pe plaja si fitness-ul, voleiul de plaja este aleg...
Citeste
Miscare si sport, pentru o viata sanatoasa
In trecut, omul era obligat de situatie sa mearga si sa alerge mult. Viata moderna pe care o ducem i...
Citeste
Mersul pe jos este sanatos
V-ati gandit vreodata cate ori pe zi petreceti sezand si cate ore efectuand activitati medii spre gr...
Citeste
 Drumetiile ajuta la mentinerea starii de bine
Fie ca e vorba de trekking, hiking sau nordic walking – miscarea la pas in natura este la moda...
Citeste
Comandă