https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Sfaturi pentru o rutină sănătoasă în fiecare dimineață

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 30 Dec. 2023
Sfaturi pentru o rutină sănătoasă în fiecare dimineață

Modul în care începeţi dimineața poate avea un impact semnificativ asupra restului zilei. Dacă fiecare zi începe cu oboseală, dureri şi grabă, acestea pot afecta capacitatea de concentrare, nivelul de productivitate şi chiar buna-dispoziţie pe care o resimţiţi pe parcursul zilei. Aşadar, ar putea fi timpul pentru o nouă rutină de dimineață.

Obiceiuri sănătoase în fiecare dimineaţă

Pregătiţi dimineaţa încă din seara anterioară

Rutina de dimineață va începe, în mod ideal, cu o seară înainte. Astfel, înainte de a merge la culcare, încercaţi să finalizaţi ziua cât mai bine: spălaţi toate vasele, aranjaţi casa şi pregătiţi ce veţi avea nevoie pentru a doua zi, astfel încât să aveţi timp pentru activităţi care vor oferi energie pozitivă la începutul zilei. Specialiştii recomandă inclusiv pregătirea hainelor personale şi ale copiilor, a ingredientelor pentru micul dejun, a pachetului de prânz sau a gustării celor mici. 

O alarmă blândă, cu 10 minute mai devreme

Alarma de trezire nu trebuie să vă sperie, întrucât poate induce o stare de anxietate. O vibraţie uşoară, o melodie plăcută şi un ceas care simulează răsăritul soarelui sunt ideale. Veţi avea timp pentru a vă întinde corpul şi a coborâ relaxaţi din pat.

Stretching, yoga, meditaţie şi recunoştinţă

După igiena de dimineaţă, un set de exerciţii de stretching sau yoga sunt ideale, având rolul de a vă energiza dimineața, îmbunătățind flexibilitatea, postura, echilibrul şi tonusul muscular. Câteva minute de meditaţie sau respiraţie profundă elimină stresul de dimineaţa şi vă oferă ocazia de a face o recapitulare a lucurilor pentru care sunteţi recunoscători.

Să cânte muzica

Muzica revigorează, scade nivelul de stres şi creşte buna dispoziţie. În timp ce pregătiţi micul dejun, puteţi alege să ascultaţi sunete ale naturii, muzică clasică, jazz, muzică electronică sau rock, în funcţie de nivelul de energie de care aveţi nevoie sau de starea de spirit în care vă aflați.

Micul dejun

Un pahar de apă şi un mic dejun nutritiv sunt esențiale pentru o bună rutină matinală. În lipsa unui mic dejun, metabolismul încetineşte şi este posibil să aveţi mai puţină energie pe parcursul zilei.

Plimbarea de dimineaţă

Mersul pe jos dimineaţa poate fi o componentă excelentă a unei rutine sănătoase. Natura, activitatea fizică, soarele şi aerul, preferabil cât mai puţin poluat, conferă o energie vitală de care puteţi beneficia prin parcurgerea pe jos a drumului la şcoală sau la serviciu.

Aceste obiceiuri benefice pot fi experimentate şi implementate în funcţie de timpul şi preferinţele fiecăruia, însă planificarea, ordinea şi timpul alocat fiecăruia sunt esenţiale. Încercaţi noua rutină de dimineaţă, timp de câteva zile, pentru a vedea ce funcţionează cel mai bine pentru dumneavoastră.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități