https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Semnale de avertizare ale organismului

24 Aug. 2017
Semnale de avertizare ale organismului

Organismul uman ne trimite constant semnale privind sănătatea, starea de bine și mulțumire, fapt pentru care este foarte important să știm să le ascultăm și să le tratăm cu seriozitate.

 

Primele indicii ale unui dezechilibru

Cunoaștem cu toții semnalele mici, nespectaculoase, ale organismului care încearcă să ne transmită ceva: dureri de stomac care au apărut odată cu promovarea în noua funcție, durerile de cap tot mai frecvente care ne afectează concentrarea. Chiar și iritațiile de piele, tusea permanentă și durerile de spate pot indica existența unei probleme.

 

Echilibru afectat

Deseori însă, odată cu controlul la medic, se constată că în spatele unor simptome precum dureri de cap, tulburări de somn sau dureri de stomac nu se ascund afecțiuni grave. Mai mult, în spatele acestora se ascunde un dezechilibru între organismul fizic și psihicul nostru. Cu alte cuvinte, stresul constant, problemele sufletești, suprasolicitările profesionale, lipsa pauzelor de relaxare ne umbresc complet starea de bine. Legătura dintre stres și starea de sănătate reprezintă deja o problemă arhicunoscută. În timp ce o bună parte a populației face față cu brio unei rutine hectice și haosului zilnic, problemele sufletești permanente ne pot îmbolnăvi la propriu. Cearta permanentă cu vecinul ne afectează sănătatea la fel ca despărțirea de partener și ne dau impresia că nu mai putem face față cerințelor cotidiene.

 

Stresat și bolnav permanent

Studiile științifice au demonstrat că suprasolicitările fizice și emoționale scad forța sistemului imunitar și duc la o creștere a frecvenței bolilor infecțioase. În timp ce un adult se confruntă, în medie, cu două răceli pe perioada unui an, mulți dintre noi simțim că trecem iarna printr-o răceală permanentă din care nu reușim să ne revenim. Atunci când răcelile se țin scai de noi este timpul să ne adresăm medicului și să ascultăm, în sfârșit, de semnalele pe care ni le transmite organismul.

 

Pielea – oglinda sufletului

Este foarte probabil ca pielea să ne atragă atenția asupra stării sufletești. Deseori, eczemele și iritațiile de piele sunt provocate sau accentuate de suprasolicitări de natură psihică. Spre exemplu neurodermatita poate fi accentuată de probleme emoționale. Este valabil și invers: afecțiunile dermatologice vizibile și dureroase afectează semnificativ psihicul. Acesta este motivul pentru care, în prezent, tot mai multe boli de piele sunt tratate unitar. Anumite concepte de tratament pornesc de la ipoteza că nu doar pielea afectată are nevoie de medicamente, ci și psihicul pacientului. Din fericire, pielea reacționează nu doar la problemele emoționale, ci și la stările de bucurie și mulțumire sufletească.

Comunități