Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Semnale de alarmă care ne trimit la ginecolog

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 05 May. 2025
Semnale de alarmă care ne trimit la ginecolog

Medicul ginecolog este un partener important al sănătăţii feminine, având rolul de a preveni prin educaţie, a diagnostica și a trata afecțiuni legate de sistemul reproductiv. De aceea, este esențial să mergeţi la ginecolog atât la vizitele anuale, cât şi atunci când apar simptome care pot indica anumite probleme.

  1. Menstruaţie dureroasă sau cicluri menstruale neregulate

Perioadele de menstruaţie pot fi însoţite de durere în abdomenul inferior, dureri de cap şi stare generală de rău, însă în limite suportabile. Dacă durerile devin severe, fluxul menstrual este foarte abundent, durează peste 7 zile sau un ciclu menstrual durează sub 21 sau peste 35 de zile, ar putea fi un semn de endometrioză, fibrom uterin sau tulburări hormonale.

La începutul tratamentelor contraceptive sau în premenopauză pot apărea mici sângerări (spotting). Totuşi, sângerările neregulate din afara perioadei de menstruaţie, în timpul sarcinii sau după menopauză trebuie investigate de ginecolog.

  1. Durere pelvină

Durerea pelvină poate semnala afecțiuni inflamatorii sau infecţii, ce pot fi însoțite de senzația de balonare, febră sau chiar vărsături. În unele cazuri, durerea este cronică și poate fi cauzată de endometrioză, însă, indiferent de cauză, este esențial să vă adresaţi ginecologului pentru diagnostic și tratament adecvat.

  1. Simptome de menopauză

Menopauza vine cu schimbări hormonale semnificative, care se manifestă prin: bufeuri, transpirații nocturne sau schimbări de dispoziție. Un consult ginecologic vă poate ajuta să înțelegeți mai bine ce se întâmplă în corp și să găsiţi soluții personalizate.

  1. Probleme ale sânilor

Orice modificare la nivelul sânilor, cum ar fi apariția unor umflături, durere sau secreții, trebuie evaluată prompt de un medic ginecolog. În majoritatea cazurilor, aceste simptome sunt benigne, dar este important să se facă un examen amănunțit pentru a exclude orice problemă serioasă.

  1. Probleme urinare

Infecțiile de tract urinar (ITU) sunt frecvente la femei și, de obicei, sunt tratate cu antibiotic. Totuși, dacă simptomele persistă după tratament sau dacă aveți ITU recurente, un consult ginecologic însoţit de analize de laborator pot identifica şi ajuta în abordarea corectă a cauzei.  

  1. Examinările anuale

Vizitele anuale la ginecolog sunt recomandate încă din adolescență, mai ales după începerea vieții sexuale. Medicul este o persoană neutră şi poate oferi informații corecte despre viața sexuală, contracepție și prevenirea bolilor cu transmitere sexuală. Chiar și fără simptome, controalele anuale, însoţite de testarea Babeş Papanicolau și examenul pelvian, sunt esențiale pentru prevenirea și depistarea timpurie a afecțiunilor ginecologice.

Ingerasul creste pofta de mancare sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul creste pofta de mancare sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități