Alege farmacia

Seminţele de in - beneficii pentru sănătate + rețetă de sezon

Seminţele de in - beneficii pentru sănătate + rețetă de sezon

 

Seminţele de in pot fi aurii sau castanii şi reprezintă o sursă importantă de acizi graşi esenţiali Omega 3 cu rol antiinflamator şi protector cardiovascular. Fie că le presărăm peste cerealele cu lapte sau cu iaurt de dimineaţa, fie că le încorporăm în diferite preparate, seminţele de in vor fi pisate sau uşor măcinate într-o râşniţă de sare, cu scopul de a sparge învelişul exterior dur, nedigerabil. 

Informaţii nutriţionale

O lingură de seminţe de in conţine până la 45% ulei, proteine, fibre, acizi graşi Omega 3, dar şi 10% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina B1, 9% din DZR de cupru, 8% din DZR de mangan, 7% din magneziu, precum şi fosfor, seleniu, zinc, vitamina B6, fier şi folat. 

Beneficii pentru sănătate

Datorită concentraţiei mari de Omega 3, un inhibitor ale creşterii tumorale, seminţele de in contribuie la reducerea riscului de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer, precum cancerul de sân, de colon sau de prostată.

Semintele de in pot fi un protector cardiovascular şi de normalizare a hipertensiunii arteriale, datorită mineralelor şi acizilor Omega 3. Mai multe studii au sugerat că dietele bogate în semințe de in Omega-3 ajută la prevenirea întăririi arterelor și împiedică formarea plăcii arteriale. De asemenea, seminţele de in au efect de reducere a colesterolului de tip LDL din sânge.

Persoanele cu boli inflamatorii de plămâni (astm) sau neuronale (Parkinson) pot beneficia de aportul de acizi Omega 3 şi lignani, printr-o dietă bogată în seminţe de in, ce reduc inflamația care însoțește aceste boli, blocând eliberarea anumitor agenți proinflamatori.

Atenţionări: consumul de seminţe de in şi ulei din seminţe de in nu este recomandat în sarcină, alăptare, persoanelor alergice şi celor cu disconfort abdominal. Semințele de in trebuie consumate cu multă apă sau alte lichide, şi nu trebuie luate în același timp cu medicamentele orale.

Clătite de post cu semințe de in

Ingrediente:

Câte 2 linguri de: seminţe de in măcinate, zahăr, ulei

Câte 2 linguriţe de: praf de copt, scorţişoară

Jumătate de cană de făină (de grâu sau orez) şi ¾ cană de făină de ovăz

½ cană fulgi fini de ovăz 

6 linguri apă

1 cană lapte vegetal

1 vârf de cuţit de sare şi un strop de esenţă de vanilie

Preparare:

Amestecaţi inul cu apa şi lăsaţi 5 minute deoparte. Se va forma un gel, similar oului. Amestecaţi ingredientele uscate, apoi pe cele umede, inclusiv inul cu apa, şi omogenizaţi compoziţia.

Puneţi câte două linguri de aluat în grămăjoare mici, într-o tigaie încinsă, în care aţi turnat puţin ulei. Nivelaţi şi lăsaţi la prăjit 2-3 minute, apoi întoaceţi micile clătite şi mai prăjiţi 1 minut. Se pot mânca simple, cu sirop de arţar sau cu magiun de prune. 

Produse
Articole similare
Alimentatie sanatoasa pentru o sanatate de fier
Alimentatia corecta previne aparitia bolilor si contribuie la vindecarea acestora.Alimentatia necore...
Citeste
Cum sa-ti cresti rezistenta organismului.
Rezistenta la infectii a organismului este data de imunitate.Imunitatea are un rol esential in pastr...
Citeste
Recomandarile Alphega pentru o sanatate care invinge iarna
Intoarcerea la hrana naturala si evitarea sedentarismului sunt elementele cheie in lupta impotriva b...
Citeste
Cum sa pregatesti singur uleiuri aromate si condimentate
Uleiurile aromate sunt intotdeauna binevenite! Plantele aromatice cum ar fi rozmarinul, busuiocul, m...
Citeste
Feniculul. Și ceai, și condiment, și medicament
Feniculul este cunoscut de câteva secole, fiind folosit sub formă de condiment și plantă medici...
Citeste
Pepenele galben: bombă de vitamine sănătoase
Fie că este vorba de pepenele galben, de cel roșu, de pepenele Cantalup sau Galia, oferta din magazi...
Citeste
Comandă