Alege farmacia

Scaderea masei musculare la varstnici

Scaderea masei musculare la varstnici

Odatӑ cu înaintarea în vârstӑ, mai ales persoanele de peste 70 de ani întâmpinӑ unele dificultӑţi în menţinerea greutӑţii corporale optime. Se observӑ o scӑdere a greutӑţii, prin diminuarea masei musculare, apӑrutӑ pe fondul unor afecţiuni sau predispoziţii ale vârstei. Acest fenomen trebuie ţinut sub control, pentru a preveni accidentӑrile, afectarea sistemului imunitar şi pentru a susţine mobilitatea şi independenţa de mişcare a vârstinicilor.

Cauze ale scӑderii masei musculare

Există o serie de cauze pentru care persoanele în vârstă pot slăbi. De exemplu:

-           O schimbare majoră apărută în viața personală sau de familie: schimbarea domiciliului sau pierderea independenței – pot crea dezorientare sau chiar depresie, asociate slăbirii;

-           Anumite boli, precum sindromul intestinului iritabil, degradarea funcțiilor cognitive, depresie sau medicamente pot determina o scădere a poftei de mâncare, disconfort gastric sau dificultate la înghițire;

-           Dificultăți în mestecarea hranei și deglutiție, datorate stării precare a dentiției, pot duce la o aversiune față de mâncare;

-           Schimbările fiziologice: lentoarea metabolismului și a digestiei, pierderea simțurilor gustului și al mirosului, constipație și modificări hormonale pot duce la pierderea masei musculare și la scăderea densității osoase.

 

Sfaturi pentru menţinerea unei greutӑţi optime dupӑ 70 de ani

Vârstinicii devin mult mai sedentari, organismul solicitând cantități mai mici de alimente. Acestea, însă, trebuie să acopere necesarul nutrițional, ce va fi bazat pe proteine și alimente bogate în calorii de calitate, porții mai mici, distribuite în câteva gustări pe parcursul unei zile. Alimente precum cereale integrale, lactate și carne bogate în calciu și vitaminele B-12 și D devin esențiale în alimentația vârstnicilor. Fructele și legumele proaspete, furnizează vitaminele A, B, C, E, fier, magneziu, fosfor și sunt o sursă valoroasă de fibre ce ajută digestia. Uleiuri presate la rece din măsline, floarea soarelui sau rapița furnizează necesarul de acizi grași Omega 3, 6 și 9.

Dacă mâncatul devine neatractiv sau procuratul și prepararea hranei nu mai pot fi efectuate, familia se poate implica în găsirea unor soluții: gătit și luat masa împreună, realizarea de cumpărături de bază periodic, sau chiar apelarea la serviciile sociale asigurate de primărie. De asemenea, este important ca mâncarea să fie preparată cât mai bine, iar fructele și legumele proaspete tăiate mărunt, pentru o experiență mai puțin obositoare pentru vârstnici.

Creșterea apetitului cu ajutorul activității fizice: plimbări în aer liber, grădinărit, exerciții fizice ușoare. În plus, acestea susțin o stare mentală pozitivă, mobilitate, independență și reduc riscul de afecțiuni cardiovasculare și osteoporoză. 

 

Produse
Articole similare
Activi si in forma primavara
Odata cu aparitia primelor raze de soare si a caldurii, simtim din nou nevoie sa iesim in natura si...
Citeste
Pantofii potriviti de alergare
Pantofii optimi de alergare nu trebuie sa fie neaparat si cei mai scumpi. Este importanta o consulta...
Citeste
Voleiului de plaja ajuta la imbunatatirea conditiei fizice
Pentru persoanele care doresc sa combine miscarea pe plaja si fitness-ul, voleiul de plaja este aleg...
Citeste
Miscare si sport, pentru o viata sanatoasa
In trecut, omul era obligat de situatie sa mearga si sa alerge mult. Viata moderna pe care o ducem i...
Citeste
Mersul pe jos este sanatos
V-ati gandit vreodata cate ori pe zi petreceti sezand si cate ore efectuand activitati medii spre gr...
Citeste
 Drumetiile ajuta la mentinerea starii de bine
Fie ca e vorba de trekking, hiking sau nordic walking – miscarea la pas in natura este la moda...
Citeste
Comandă