https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Sarea fara sodiu - O alegere cu riscuri

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 09 Apr. 2021
Sarea fara sodiu - O alegere cu riscuri

 Dr. Mariana Olingheru
 

SAREA FĂRĂ SODIU

  • Compoziție: clorură de potasiu, clorură de amoniu, +/- clorură de calciu, citrat de magneziu acid citric, amidon.
  • Acțiune terapeutică: aport electrolitic echilibrat, cu excluderea ionilor de sodiu.
  • Indicații terapeutice în: Afecțiuni însoțite de retenție hidrosalină, edeme; stări de hipokaliemie provocate prin diuretice.
  • Mod de administrare: Se adaugă alimentelor, în locul sării de bucătărie.
  • Contraindicații: Boala Addison; prudența în insuficiența renală și în insuficiența cardiacă. Nu se asociază cu diuretice antialdosteronice (spironolactona, triamteren, amilorid).

HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ (HTA) ȘI DIETA HIPOSODATĂ

Sarea fără sodiu (clorura de potasiu) nu are același gust cu clorura de sodiu, frecvent este amară și nu are un gust agreabil.

  • Din punct de vedere medical însă, trebuie atent cântărită recomandarea pentru sare fără sodiu. Mai puțin de jumătate din pacienți au HTA sodiu-dependentă, adică trebuie să renunțe drastic la sodiu; În general, se recomandă consumul scăzut de sare, nu total fără sare. Un regim alimentar total fără sodiunu este sănătos și nici nu se poate practic realiza, sodiul fiind conținut natural în multe legume, cereale, fructe, apă.
  • Organismul uman are nevoie de o cantitate de 1-2 grame de sodiu, ceea ce înseamnă aproximativ 3-5 grame de sare de bucătărie (NaCl). Notați conținutul în sodiu al medicamentelor și nu uitați că sarea de bucătărie nu este singura sursa alimentară de sodiu. Sunt și alimente care conțin sodiu, precum: spanacul, sfecla roșie, fasolea, mazărea, cartofii, dovleceii, laptele, ouăle, carnea roșie.
  • Cercetări recente arată că zahărul este mult mai nociv cardiovascular decât sarea.
  • Două măsuri sunt foarte importante pentru pacientul hipertensiv: reducerea consumului de sare de bucătărie și cunoașterea conținutului de sodiual alimentelor, medicamentelor, sucurilor, apei etc.
  • Pacientul hipertensiv și cu boli cardiovasculare trebuie, în primul rând, să știe ce alimente nu poate consuma și ce alimente trebuie să consume în cantități scăzute.

ATENȚIONĂRI

  • Sarea fără sodiu (clorura de potasiu) este recomandată de medic în general, în caz de hipotasemie după tratament cu diuretice sau la pacienții cu edeme, dar care nu au insuficiență cardiacă sau afectare renală.
  • Consumul la liber de sare fără sodiu (respectiv clorură de potasiu) afectează grav rinichiul și inima (poate conduce la aritmii severe).

SOLUȚII

  • Pentru un gust mai bun în bucătăria fără sare sau cu puțină sare se recomandă folosirea condimentelor: busuioc, mentă, rozmarin, oregano.
Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități