Rolul probioticelor în afecţiunile alergice

Rolul probioticelor în afecţiunile alergice

În anul 2021 prevalenţa alergiilor în rândul românilor era deja de 1 la 4, incidenţa continuând să crească. Cea mai grav afectată grupă de vârstă este a copiilor, până la o treime dintre aceștia fiind diagnosticaţi cu rinită alergică. Majoritatea cazurilor de alergii sunt boli cronice, cu simptome severe şi impact negativ asupra calității vieții, necesitând acces la tratament pe termen lung, uneori cu costuri mari. Există, însă, şi remedii nonmedicamentoase pentru tratamentul său ameliorarea simptomelor alergice, de la cele din plante, până la administrarea de probiotice. 

Mecanismul de acţiune al probioticelor în afecţiunile alergice

Alergiile se produc atunci când, la nivel imun, are loc un dezechilibru al balanţei citochinelor Th1/Th2 către un răspuns preponderent Th2, eliberarea de interleuchină-4 (IL-4), IL-5 și IL-13, precum și producerea de anticorpi IgE (Imunoglobulina E). Studiile clinice au demonstrat faptul că probioticele au efecte imunomodulatorii şi susţin activarea celulelor dendritice şi a unui răspuns Th1 ce duce la scăderea secreţiei de IgE, IL-5 şi IL-10, responsabile pentru reacţiile alergice. 

Dermatita atopică. Prevenirea alergiilor are la bază, în primul rând, împiedicarea sensibilizării la alergeni, iar acest lucru se poate face încă din perioada intrauterină. Conform studiilor, administrarea de probiotice, atât prenatal, cât şi postnatal, a condus la scăderea incidenţei dermatitelor atopice în rândul sugarilor cu până la 50% în perioada primilor doi ani de viaţă. 

Rinita alergică. În acest caz, studiile nu sunt concludente, existând unele contradicţii. Majoritatea relevă faptul că administrarea de probiotice a dus la reducerea IL-5 şi IL-6, precum şi la creşterea anticorpilor IgG, în detrimentul IgE şi la o ameliorare a simptomelor, în ciuda limitării tratamentului medicamentos. 

Astmul alergic. Cu o prevalenţă de 20% în rândul copiilor şi 5% în rândul adulţilor, prevenirea astmului alergic încă nu poate fi sigurată prin administrarea de probiotice. Doar un număr redus de studii au fost elaborate pe această temă, iar dovezile actuale nu sunt concludente.

Alergiile alimentare. Studiile în domeniu au demonstrat că probioticele au redus manifestările în cazul copiilor cu alergie la proteina laptelui de vacă. De asemenea, în general, probioticele sunt sigure pentru sănătate

Efectele pozitive ale probioticelor în prevenţia şi tratamentul alergiilor variază în funcţie de tulpinile utilizate şi de o serie de factori personali, de la dietă şi până la tratamente cu antibiotice, care perturbă echilibrul florei intestinale. 

Produse
Articole similare
Alergia la albumina
Substanta care declanseaza alergia este de fapt inofensiva, insa sistemul imunitar al persoanei care...
Citeste
Cetirizina împotriva rinitei alergice
Substanța activă cetirizină aparține grupului de antihistaminice și este folosită în principal împot...
Citeste
Alergie la veninul insectelor
Prin intepatura, insecta isi elibereaza veninul in pielea umana. Apare imediat roseata, umflaturi sa...
Citeste
Alergia la acarieni
Alergia reprezintă o reacție exagerată a sistemului imunitar la factori din mediu, ceea ce determină...
Citeste
Cum se diagnostichează alergiile?
Dr. Mariana OlingheruMedic Specialist Medicină de FamilieSpecialist în Fitoterapie şi ApiterapieCifr...
Citeste
Tratamentul natural în alergii
Alimentaţia persoanelor alergicePersoanele care prezintă alergii trebuie să elimine definitiv alimen...
Citeste
Alege farmacia
Comandă