https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Rola de masaj - mișcare și relaxare

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 06 Oct. 2023
Rola de masaj - mișcare și relaxare

Rolele de masaj reprezintă o metodă eficientă de reducere a tensiunii musculare, de creștere a rezistenţei şi a mobilităţii muşchilor, fie pentru încălzire înainte de antrenament, fie pentru recuperarea activă post-exercițiu. Cunoscută tehnic ca eliberare miofascială, utilizarea rolelor de spumă pentru masaj a devenit o practică de fitness şi fizioterapie larg acceptată.

Beneficiile utilizării rolei de masaj

  1. Masajul cu rola din spumă previne formarea de aderenţe musculare. Perioadele de inactivitate sau, dimpotrivă, activitatea fizică intensă, produc acumulări de colagen la nivel muscular, denumite aderenţe, care provoacă durere şi contracturi. Utilizarea rolei de masaj pe zonele dureroase sau pe muşchii neutilizaţi, prin aplicarea de frecare şi presiune nu permite acumularea de colagen, menţinând muşchii mai flexibili şi ameliorând durerea, pentru a vă asigura o postură corectă.
  2. Eliberarea miofascială contribuie la menţinerea elasticităţii articulare şi musculare. Prin prevenirea formării de adeziuni şi a contracturii musculare, masajul cu rola asigură o mai mare capacitate de alungire musculară, o gamă optimă de mişcari articulare şi performanţă generală a mișcării. De aceea, este recomandat masajul cu rola ca parte a pregătirii fizice înainte de un antrenament. Un alt avantaj este prevenirea de accidentări şi leziuni musclare asociate antrenamentelor realizate fără încălzire.
  3. Contribuie la o recuperare mai uşoară post-antrenament. Inflamația naturală care apare în timpul procesului de recuperare, din cauza noilor molecule de colagen formate pentru a repara țesuturile, ar putea fi o cauză a aderențelor musculare. Utilizarea unei role de spumă după exercițiu fizic poate ajuta la minimizarea riscului de formare a acestora, precum şi la relaxarea musculară, prevenind fenomentul de febră musculară îndelungată.

Utilizarea corectă a rolei de masaj

Veţi avea nevoie de o rolă fermă, din spumă, preferabil cu mici protuberanţe care vor aplica mai multă presiune pe zonele pe care doriţi să le masaţi. Similar, puteţi utiliza o minge de tenis sau alte mingi de dimensiuni similare, din cauciuc.

Veţi realiza masajul cu ajutorul greutăţii şi forţei propriului corp. Aşezaţi fiecare zonă şi rulaţi-o pe rola de masaj, aplicând şi presiune prin apăsarea membrelor pe rolă, timp de 30 până la 120 de secunde pentru fiecare grupă de muşchi pe care doriţi să o antrenaţi. Intensitatea unei singure mișcări de rulare ar trebui să fie moderată, iar mișcarea va dura aproximativ 3 secunde. Se recomandă menținerea rolei pe zone deosebit de sensibile. Pe parcursul unei sesiuni, veţi folosi între 1 și 3 aplicații, separate de o pauză de 30 de secunde.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități