https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Relaxarea musculara progresiva

29 Nov. 2016
Relaxarea musculara progresiva

Aceasta metoda de relaxare a fost creata de medicul american Edmund Jacobson, la inceputul secolului 20. Prin cercetarile pe care le-a condus asupra musculaturii, acesta a descoperit ca prin incordarea si relaxarea constienta a grupelor de muschi, poate fi obtinuta o stare de relaxare profunda. Atunci cand ne aflam intr-o situatie care ne induce teama sau presiune, musculatura noastra se incordeaza automat, spre exemplu, strangem pumnii fara sa realizam. Cu cat tensiune psihica este mai mare ca urmare a unor factori cum ar fi stresul, frica sau furia, cu atat incordarea musculaturii este mai pronuntata. In anumite conditii pot aparea blocaje insotite de dureri si tulburari psihosomatice.

Incordarea musculara, consecinta stresului

Relaxarea musculara progresiva sau "progressiv relaxation" poate induce o stare de calm psihic si fizic, prin depasirea stresului de zi cu zi, prin respectarea mottoului: relaxare mentala prin relaxare fizica. Starile stresante scad in intensitate dupa practicarea acestor exercitii, iar relaxarea are un efect pozitiv asupra intregului organism.

Practica relaxarii musculare progresive este usor de deprins. Nu sunt necesare cunostinte prealabile. Practica este mai usor de invatat chiar decat antrenamentul autogen. Acesta din urma are o baza autosugestiva, in timp ce relaxarea musculara progresiva reprezinta o metoda pur fizica. Ca metoda de relaxare – pe langa tratarea problemelor de incordare si de postura, este ideala pentru depasirea starilor de stres si de neliniste.

Relaxarea musculara progresiva: cum functioneaza?

Principiul acestei metode de relaxare profunda consta in incordarea muschilor, mentinerea pentru scurt timp a incordarii si apoi relaxarea lor. Prin incordarea specifica a unui grup de muschi si apoi relaxarea lui, musculatura se va relaxa depasind nivelul initial.

 • Concentrati-va asupra unui grup de muschi, cum ar fi de exemplu bratul drept. Strangeti pumnul drept. Simtiti cum muschii se incordeaza progresiv in intregul brat.
 • Mentineti incordarea timp de 5-8 secunde.
 • Relaxati apoi musculatura, in mod constient, timp e 30 de secunde. Repetati exercitiul.
 • Dupa 40 de secunde de relaxare, treceti la urmatoarea grupa de muschi.

Metoda de baza implica 16 grupe de muschi, care trebuie incordate si relaxate succesiv. Exercitiile pot fi realizate in sezut sau prin intinderea completa pe orizontala. Cu cat contrastul dintre incordare si relaxare este mai mare, cu atat mai mare va fi efectul ulterior relaxarii.

Progres semnificativ prin antrenamente regulate

Cu timpul, veti deprinde sentimentul tensionarii si relaxarii si a modului in care puteti intensifica numarul exercitiilor, a repetarilor si momentul in care trebuie sa va opriti pentru a nu combate efectul pozitiv al relaxarii musculare progresive.

Inclusiv deprinderea exercitiilor este progresiva. Prin exercitii repetate, practicantilor le va fi din ce in ce mai usor sa relaxeze o anumita grupa de muschi. Singura conditie este practicarea regulata a exercitiilor.

Cand poate fi aplicata relaxarea musculara progresiva?

 • In cazul musculaturii tensionate, a durerilor de cap, a migrenelor.
 • Impotriva durerilor
 • Impotriva stresului, a starilor de neliniste, a tulburarilor de somn si starilor de anxietate
 • Impotriva nervozitatii, a starilor tensionate, a sindromului psiho-vegetativ de epuizare
 • Ca masura preventiva pentru sanatate, pentru cresterea tolerantei la stres
 • Cresterea constientizarii corpului
 • Imbunatatirea constientizarii corporale 
 • Imbunatatirea atentiei personale si cresterea sensibilitatii

Procedura se numara printre cele mai simple si efective exercitii de relaxare si poate fi deprinsa in cateva saptamani. Multe persoane care s-au confruntat cu probleme de invatare a altor tehnici de relaxare, au declarat ca nu au intampinat nici un obstacol in deprinderea acestei metode. Este foarte eficienta si poate fi aplicata aproape oriunde si oricand.

Comunități