https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Protectie corecta impotriva capuselor

15 Oct. 2015
Protectie corecta impotriva capuselor

Cum ne putem proteja impotriva capuselor?

Atunci cand va aflati in zone in care se gasesc capuse, purtati haine deschise la culoare si care sa nu permita capuselor accesul direct la piele. Asadar, optati pentru pantaloni si bluze cu maneci lungi. Capusele se pot ascunde si in haine, in asteptarea unui loc potrivit pentru a patrunde in piele, fapt pentru care se recomanda sa verificati intreaga suprafata a corpului atunci cand ajungeti acasa, pentru a va asigura de absenta oricarei capuse.

Capusele inteapa cel mai frecvent regiunile cu piele subtire (in spatele genunchilor, la axile, in zona pubiana).

Capusele pot sa cada din copaci?

Este larg raspandita parerea potrivit careia capusele s-ar ascunde in copaci, in asteptarea oamenilor. De fapt, capusele stau la panda in iarba sau frunzis, in asteptarea unui animal sau om, de care se prind in trecere. Astfel sunt expusi padurarii, cei care campeaza in padure, 90% dintre infectiile transmise de capuse se produc in timpul activitatilor in aer liber.

Cum putem indeparta corect capusele?

Virusul encefalitei poate fi transmis imediat dupa intepare. In cazul agentilor patogeni ai boreliozei, transmiterea se produce dupa un timp mai lung in care capusa s-a aflat in contact cu pielea. De aceea este importanta indepartarea capuselor cat mai repede cu putinta. Pentru aceasta se recomanda folosirea unei pensete.

Iata care este tehnica potrivita:

  • Asezati penseta in contact cu pielea, pentru a va asigura ca veti indeparta si capul capusei. Daca se va desprinde capul si va ramane in piele, este posibil sa apara inflamatii in locul respectiv.
  • Impingeti respectiv ridicati capusa in spate. Evitati strivirea sau rotirea capusei, capul acesteia ar putea ramane infipt in rana.
  • Verificati daca au ramas in piele parti din corpul capusei. Daca nu ati reusit sa o indepartati complet, apelati la un medic.
  • Spalati si dezinfectati locul intepaturii pentru a evita infectarea.

Turnarea de ulei sau oja sau strivirea capusei reprezinta metode care pot face mai mult rau decat bine. Prin saliva pe care acestea o vor emite in cantitate mai mare, sunt transmisi mai multi agenti patogeni in piele.

Comunități