Propolisul - de la imunitate la longevitate

Prima folosire a termenului de propolis (lb. greacă - ‘‘după cetate’’; lb. latină - ‘‘curățare’’) aparține filozofului grec Aristotel, însă sunt dovezi că a făcut parte din istoria vechilor civilizații, fiind utilizat de incași, romani și greci. Egiptenii foloseau propolisul în îmbălsămări, pentru păstrarea nealterată a corpurilor. Cu 400 de ani înaintea tratatului medical despre propolis al lui Plinius, Hipocrate a observat capacitatea propolisului în

vindecarea rănilor și a arsurilor. În evul mediu a fost folosit în tratarea infecțiilor, inflamațiilor, gripei și reumatismului. În ultimele secole s-au făcut numeroase studii care au certificat științific utilizările tradiționale

sau au evidențiat noi beneficii ale propolisului. În prezent, numeroase cercetări analizează rolul antioxidant, citotoxic antitumoral și anti-aging al acestui valoros medicament din farmacia stupului.

 

Scutul de apărare al stupului

Propolisul este unul din cele mai puternice și complexe medicamente naturale. Acest produs apicol este rezultatul unor secreții rășinoase ale mugurilor și scoarței copacilor, colectate de albine.

Acestea folosesc propolisul pentru fixarea anumitor elemente ale stupului, cât și pentru apărare împotriva microbilor, fungilor și a altor insecte sau intruși.

“Cleiul albinelor”- o combinație miraculoasă

Compoziția propolisului (cunoscut și sub numele de ‘’cleiul albinelor’’) este una foarte complexă, însumând peste 200 de sustanțe. Printre acestea se numără: acizi aromatici, glucide, rășini, balsamuri, uleiuri esențiale, vitamine (A, C, E, B, PP), oligoelemente (sodiu, potasiu, magneziu, aluminiu, fier, crom, mangan, cupru), proteine (arginină, prolină), aminoacizi, enzime (alfa și beta-amilaze) și acizi fenolici (acid ferulic, acid cafeic etc.) și esterii acestora, polifenoli, quinone, cetone, terpene, steroli și, nu în ultimul rând – valoroasele flavonoide cu proprietăți antioxidante (quercetină).

Utilizat în vindecarea multor afecțiuni

Propolisul se poate administra intern și se utilizează și în uz extern. Se comercializează în diferite forme de prezentare: tinctură de propolis, comprimate pentru supt, capsule, spray pentru administrare orală și cutanată, supozitoare, creme și unguente.

Propolisul este folosit ca remediu în numeroase afecțiuni: inflamațiile și infecțiile mucoaselor (gingivite, faringite, stomatită, candidoză orală etc.), afecțiuni ale pielii, scăderea imunității, oboseală, reumatism, tulburări de digestie, dislipidemii, HTA, afecțiuni hepatice, cancere etc.

Este un remediu util persoanelor fumătoare, persoanelor supuse stresului cronic sau care se expun la diferite noxe (inclusiv mediu poluat) prin proprietățile antioxidante, hepatoprotectoare, imunostimulente și antiinflamatoare.

Crește apărarea împotriva bolilor în general

Așa cum albinele au inventat propolisul pentru apărarea stupului, tot așa oamenii, în căutarea remediilor pentru vindecarea bolilor, au descoperit capacitățile vindecătoare, de curățare și purificare ale acestui produs. Ne putem proteja împotriva bolilor folosind acest scut de apărare și miraculos dar al albinelor.

Nenumărate studii au arătat eficiența propolisului în creșterea imunității. Acesta, utilizat zilnic, mărește producția de celule specializate ale sistemului imunitar, ceea ce duce la o rezistență mărită în fața microbilor și a bolilor în general.

Propolisul vindecă rănile greu vindecabile

Propolisul favorizează vindecarea tuturor rănilor, inclusiv a celor cronice și a rănilor la persoanele cu diabet. Este indicat în diferite afecțiuni ale pielii: acnee, neurodermatită, ulcerații și negi. Tratează herpesul, ameliorează eczemele, vindecă arsurile, susține cicatrizarea în ulcerul varicos de gambă.

Antibiotic, antiviral, antiparazitar natural

Un studiu realizat de cercetători germani a evidențiat că utilizarea zilnică a tincturii de propolis (preventiv) reduce riscul de infectare cu virusul gripal cu până la 40%, iar pentru indivizii deja infectați, perioada de vindecare scade de la 7 zile la 3-4 zile.

Propolisul este indicat pentru deparazitarea periodică în special pentru copiii aflați în colectivități, dar și pentru adulți.

Propolisul este un antifungic eficient în micozele pielii și unghiilor și în candidoza orală.

Protector cardiovascular și anticancerigen

Prin proprietățile antioxidante, propolisul împiedică peroxidarea colesterolului, scade colesterolul rău și menține elasticitatea vaselor de sânge, aducând beneficii importante pacienților cu hipertensiune arterială și alte afecțiuni cardiovasculare.

De asemenea, propolisul are efecte tonice nervoase, impiedică deteriorarea unor vitamine esențiale și echilibrează nivelul hormonal.

Efectele sale antitumorale au fost analizate în multiple studii. Cercetările științifice au dovedit că propolisul poate opri creșterea tumorilor neurofibromatoase și a diferitelor forme de cancer (cancer pulmonar, adenocarcinom de prostată, epiteliom spinocelular, adenocarcinom tiroidian, adenocarcinom mamar). Totodată, în urma acestor studii, s-a observat capacitatea propolisului de eliminare a celulelor tumorale rezistente la tratamentele de chimioterapie și atenuarea reacțiilor adverse ale radioterapiei.

Produse
Articole similare
Farmacia homeopată din casa noastră
Farmacia homeopatăHomeopatia, respectiv tratamentul fără o substanță activă dovedită atrage sceptici...
Citeste
Ginkgo ajuta impotriva tulburarilor de concentrare
Arborele imens de Ginkgo , cu frunzele cu nervuri si forma de evantai apartine celor mai vechi speci...
Citeste
Efectele curative ale leurdei
Leurda, plantă aromatică, se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare în ultimii ani. Planta p...
Citeste
Iedera și efectele sale benefice organismului
Iedera (Hedera helix) este folosită – în special sub formă de calmant al durerilor – încă din antich...
Citeste
Plante medicinale pentru o piele sănătoasă
Cresc într-adins la marginea potecilor, în păduri și poieni, sunt mici și ușor de trecut cu vederea....
Citeste
Sunatoarea: remediul natural impotriva indispozitiei
Tot mai multe persoane simt ca nu pot face fata solicitarilor profesionale si personale. Nervozitate...
Citeste
Alege farmacia
Comandă