https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Primul ajutor în trumatisme

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 23 Mar. 2023
Primul ajutor în trumatisme

Traumatismele pot fi de mai multe tipuri, iar măsurile de prim ajutor trebuie adaptate acestora pentru: a prezerva ţesuturile, a preveni infectarea ţesuturilor şi punerea în pericol a zonei traumatizate sau a complicaţiilor în procesul de recuperare a pacientului. Cunoaşterea protocolului de prim ajutor în traumatisme poate salva, de cele mai multe ori, viaţa celui rănit.  Traumatismele severe impun chemarea unei echipe medicale, apelând numărul de urgenţă 112.

Contuzii – traumatisme fără penetrarea tegumentelor, care pot provoca echimoze (vânătăi) sau hematoame (acumulări de sânge subcutanate datorate spargerii vaselor sangvine mari). Primul ajutor: aplicarea unei pungi cu gheaţă pe locul afectat.

Plăgi – în momentul penetrării de către factori mecanici, chimici sau fizici a tegumentelor, se produce o plagă. Aceasta poate fi superficială (doar la nivelul ţesutului subcutanat) sau profundă (ajungând până la nivelul organelor interne). Primul ajutor: degajarea plăgii, igienizarea mâinilor celui care operează acţiunile, dezinfectarea şi toaletarea plăgii cu betadină, rivanol sau apă oxigenată, apoi se vor aplica pansamente sterile. 

Hemoragii – produse de spargerea vaselor mari de sânge. Trebuie oprite prin mijloace mecanice: se aplică un pansament compresiv sau, în cazul unei hemoragii puternice, se montează un garou deasupra sau sub plagă, în funcţie de tipul de hemoragie: arterială, respectiv venoasă, care va opri circulaţia sângelui.

Entorse – traumatisme articulare, provocate de o suprasolicitare bruscă a articulaţiei, la nivelul cărora nu există deplasări sosoase. Aşadar, se va aplica o compresă rece sau o pungă cu gheaţă pentru a reduce durerea, fluxul de sânge şi inflamaţia şi repaus în utilizarea articulaţiei.

Luxaţii – traumatisme articulare cu deplasarea suprafeţelor osoase. Spre deosebire de entorsă, luxaţia determină durere intensă şi incapacitarea în utilizarea articulaţiei, aceasta devenind diformă şi având o poziţie anormală. Se va imobiliza membrul afectat, iar pacientul va fi transportat de urgenţă la spital pentru evaluarea articulaţiei.

Fracturi – secţionarea osoasă a unui membru, ca urmare a unui impact violent. Poate fi închisă sau deschisă (fără, respectiv cu penetrare cutanată – plagă), cu sau fără deplasare osoasă, simplă sau în cadrul unui politraumatism. Se va identifica şi opri hemoragia, dezinfecta plaga (daca există) şi se va imobiliza membrul cu un suport solid: scânduri, crengi, etc., legate cu pansamente de ambele părţi ale membrului. Pacientul va fi transportat de urgenţă la spital.

Important! Traumatismele la coloana vertebrală impun imobilizarea pacientului înainte de deplasare şi, preferabil, manevrarea în tandem de două persoane. Nu încercaţi mobilizarea pacientului înainte de sosirea echipajului de urgenţă. 

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități