https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Prevenirea cancerului de san

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 18 Oct. 2018
Prevenirea cancerului de san


Dr. Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicină de Familie
Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie


Cancerul de sân poate fi prevenit! 
 

Este mai ușor să previi decât să tratezi.

Ce este cancerul de sân?

Cancerul mamar este o afecțiune în care celulele se dezvoltă necontrolat la nivelul sânului. Estrogenul favorizează dezvoltarea celulară în ţesuturile sânului şi în organele de reproducere, și este principalul vinovat în multe cazuri de cancer de sân. 

Toți factorii care cresc estrogenul cresc riscul de cancer de sân, uterin și ovarian.

Tipuri de cancer de sân

Cancerul mamar reprezintă, de fapt, mai multe afecțiuni diferite, fiecare cu particularități specifice. Există mai multe tipuri diferite de cancer mamar, care se poate dezvolta în diferite zone ale sânului. Cancerul mamar este deseori clasificat în tipuri neinvazive şi invazive.

Cele mai frecvent întâlnite tipuri de cancer mamar sunt cele care se dezvoltă la nivelul celulelor care căptuşesc ductele sânului (carcinom in situ sau carcinomul intraductal non-invaziv, carcinomul ductal comunsau carcinomul ductal invaziv) urmate ca frecvență de cele care se dezvoltă în celulele care căptuşesc lobulii producători de lapte (carcinomul lobular invaziv). 

Alte forme de cancer mai rar întâlnite sunt: cancerul mamar inflamator și Boala Paget.

O altă clasificare a tumorilor mamare se face în funcție de trei proteine specifice care se regăsesc pe suprafața celulelor (numite și receptori): Receptorul de estrogen (RE), Receptorul de progesteron (RP) și Receptorul pentru factorul de creștere epidermal (HER2). Aceste proteine joacă un rol important în dezvoltarea tumorii, semnalând celulelor să crească şi să se dividă.

În funcție de tipul de receptor prezent, se disting următoarele tipuri de cancer mamar:

  • Cancerul de sân pozitiv pentru receptori hormonali
  • Cancerul mamar HER2 pozitiv
  • Cancer mamar triplu negativ

Această clasificare este importantă pentru abordările de tratament, respectiv pentru terapiile personalizate. Tratamentele specifice sunt concepute să blocheze acțiunea receptorilor care sunt pozitivi în urma testelor realizate. Cancerul mamar HER2 pozitiv este o formă agresivă a bolii și reprezintă 20% din totalul cancerelor de sân. Terapiile personalizate care țintesc HER2 contribuie totuși la obținerea unor rezultate mai bune decât până acum în acest tip de cancer.

Cancerul mamar triplu negativ este o formă mai rară de cancer.

Mecanismele care conduc la dezvoltarea acestei forme de cancer sunt puţin cunoscute. Nu are receptori de estrogen şi progesteron şi nu produce un exces de proteină HER2. Opţiunile de tratament sunt limitate (pot răspunde la chimioterapie) şi prognosticul este adesea negativ.

Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități