https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Poate fi prevenit cancerul de col uterin?

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 06 Dec. 2018
Poate fi prevenit cancerul de col uterin?


Dr. Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicină de Familie
Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie

Cea mai comună formă de cancer de col uterin începe cu modificări precanceroase și există modalități de a opri dezvoltarea acestei boli. 

Prima modalitate este aceea de a preveni precancerul de col uterin, iar a doua modalitate este de a găsi și trata leziunile precanceroase cervicale înainte de a deveni forme reale de cancer. 

Depistarea precancerului de col uterin 

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin depistarea și tratarea promptă a leziunilor intraepiteliale (precanceroase) ale colului uterin. 

Detectarea precoce îmbunătățește foarte mult șansele unui tratament de succes și poate împiedica modificarea celulelor cervicale precoce să devină canceroase.

Depistarea precancerului de col uterin se poate realiza prin efectuarea periodică a examenului citologic Babeș Papanicolau. 

Alte examene indicate sunt: cultura din secreția vaginală (pentru depistarea infecțiilor vaginale), testul HPV (pentru diagnosticarea unei infecții cu HPV și genotiparea HPV, respectiv determinarea tulpinilor de HPV), colposcopia și biopsia cervicală (pentru a se putea determina cu exactitate locația celulelor canceroase).

Testul Papanicolau este o procedură utilizată pentru colectarea celulelor din colul uterin, astfel încât acestea să poată fi examinate sub microscop pentru a găsi cancer și precancer. 

Un test HPV poate fi efectuat pe aceeași probă de celule colectate din testul Papanicolau. 

Cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a preveni cancerul de col uterineste să descoperiți precoce leziunile precanceroase prin testul Babeș Papanicolau și să tratați prompt aceste leziuni.

Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități