Alege farmacia

Persoanele fericite se imbolnavesc mai rar

Persoanele fericite se imbolnavesc mai rar

Oamenii de stiinta din cadrul Universitatii Wisconsin au descoperit prezenta unei legaturi directe intre sentimente si sistemul imunitar: optimismul intareste puterea sistemului imunitar. O anumita regiune a creierului, cortexul pre-frontal, influenteaza puterea sistemului imunitar.

Persoanele care rad frecvent, stimuleaza productia de hormoni care combat stresul si alina durerile. "Ce repede v-ati insanatosit", isi lauda medicul pacientul. "Da, am respectat cu strictete instructiunile de pe ambalajul medicamentelor." - "Ce instructiuni mai exact?" - "Pastrati ambalajul bine inchis." Daca ati zambit, activitatea cerebrala ar putea fi inregistrata. In timpul emotiilor pozitive precum bucuria, rasul sau satisfactia, cortexul pre-frontal participa direct. Este pentru prima oara cand oamenii de stiinta demonstreaza ca sistemul imunitar este influentat de emotii.

Mai multi anticorpi cand suntem binedispusi

Richard Davidson din cadrul Universitatii Wisconsin a studiat 52 de persoane. Studiu sau a fost publicat in revista de specialitate americana "Proceedings of the National Academy of Science" si sustine legatura directa intre sistemul imunitar si sentimentele pozitive. Persoanele testate, femei cu varsta cuprinsa intre 57 si 60 ani, au fost rugate sa relateze in scris, timp de 5 minute, despre cele mai fericite evenimente, respectiv cele mai tragice din experienta lor. Cercetatorii au masurat modelul de activitate cerebrala a femeilor si au stabilit urmatoarele: evenimentele pozitive activeaza partea stanga a cortexului prefrontal, in timp ce evenimentele negative activeaza partea dreapta. In final, toate participantele au fost vaccinate impotriva gripei. Timp de sase luni, medicii au masurat anticorpii persoanelor participante la test. Persoanele care au relatat evenimente pozitive, avand partea stanga a cortexului mai activa, au demonstrat ca au un numar mai mare e anticorpi in sange, comparativ cu participatele care au fost rugate sa relateze evenimente negative.

Endorfina – drogul produs de organism pentru a resimti bucuria si pentru alinarea durerii  Oamenii de stiinta au demonstrat ca organismul este capabil sa produca hormoni, care prin anumite impulsuri nervoase pot reduce dureri. Aceste endorfine au efecte similare morfinei. Alergatorii cunosc senzatia: dupa o perioada lunga de alergare, in organism se instaleaza o senzatie de bucurie care ii face sa uite de durere si efort. Dansul, meditatia sau imaginarea unei situatii fericite reusesc sa aduca organismul intr-o stare in care este produsa endorfina. In anumite clinici, in special in cele de pediatrie, medicii apeleaza la terapia prin ras, pentru a reduce frica celor mici de interventiile medicale. De asemenea, studiile de specialitate au demonstrat ca pacientii care rad frecvent au nevoie de mai putine calmante. Sport si miscare in natura, gandire pozitiva, ras si cantat, iata ca toti putem face ceva pentru starea de sanatate. 

Produse
Articole similare
 Rasul ca terapie: sistem imunitar mai puternic si mai putine medicamente
Suna telefonul la cabinetul unui medic veterinar: " Sotia mea va ajunge imediat la dvs. impreuna cu...
Citeste
Sufletul vindeca trupul
Intrebarea asupra modului in care corpul si sufletul se influenteaza reciproc reprezinta un subiect...
Citeste
Stresul: Ce este de fapt?
Cei care se tem pentru stabilitatea locului de muncă sau care întâmpină probleme în cuplu, se expun...
Citeste
10 măsuri cu efect calmant...
Este normal să ne enervăm din când în când. Deseori sunt doar nimicuri care reușesc să ne scoată din...
Citeste
Consultul creierului si al nervilor
Daca am uni nervii corpului uman, am putea inconjura de zece ori pamantul. Și fara a lua in consider...
Citeste
Mica diferență din creierul uman
Despre creierul umanChiar le este bărbaților imposibil să asculte? Chiar au femeile probleme cu parc...
Citeste
Comandă