https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Pericole in vacanta

23 Jun. 2017
Pericole in vacanta

Vacanta este momentul mult asteptat al anului, insa nu este lipsita de pericole. Iata o lista cu cateva aspecte la care trebuie sa fim atenti.

 

Insolatia

Inrosirea fetei, dureri de cap, stare de greata, acestea sunt simptomele insolatiei ce se pot extinde de-a lungul  mai multor zile in cazurile extreme. Atunci cand simtiti ca temperatura organismului creste, asezati-va imediat la umbra, racoriti-va capul cu un prosop umed si hidratati-va din plin. In cazul ametelilor severe, solicitati asistenta medicala de urgenta. Ideal ar fi sa evitati astfel de situatii prin purtarea de palarii usoare pentru protejarea capului.

 

Arsuri la gratar

Degetele sau zonele afectate trebuie asezate imediat sub apa rece, timp de aproximativ 15 minute. Doar asa pot fi racite straturile mai adanci de tesut afectat, evitandu-se astfel si senzatia de durere si extinderea ranii. Nu asezati gheata pe ranile provocate prin arsuri, deoarece acestea s-ar putea agrava. Dupa racirea in apa rece, dezinfectati pielea arsa si aplicati o crema speciala pentru plagi. Bandajati apoi lejer cu pansament.  Dupa formarea basicilor, pe cat posibil nu le spargeti. De indata ce acestea se sparg de la sine, dezinfectati din nou plaga si aplicati crema speciala pentru plagi.

 

Hipertermia

Atunci cand organism pierde foarte mult lichid prin transpiratie, sistemul circulator poate intra in colaps. Senzatiile de ameteala indica o scadere puternica a tensiunii, fiind posibil si lesinul in cazurile extreme. De indata ce simtiti o senzatie de ameteala, intindeti-va, mentinand picioarele mai sus decat restul corpului. Beti imediat cel putin o jumatate de litru de apa sau de bauturi speciale pentru sportivi care contin si sarurile necesare. Bauturile alcoolice ar trebuie evitate complet in zilele fierbinti. Caldura si alcoolul au acelasi efect: dilatarea vaselor de sange si astfel retragerea sangelui din brate si din picioare.

 

Insecte – inflamatii periculoase, mancarimi

Intepaturile de albine si de viespi pot fi cu adevarat periculoase atunci cand se produc in zona gurii sau a amigdalelor. Prima masura: lingeti un cub de gheata si la cea mai mica problema de respiratie, solicitati asistenta medicala de urgenta! In cazul intepaturilor de albina sau de viespi este necesara indepartarea acului insectei, racirea locului intepat cu un prosop umed si aplicarea unei creme antihistaminice (disponibile in farmacii fara reteta).

Intepaturile de capusa 

 Capusele pot transmite boli foarte grave. Pentru a va proteja, acoperiti-va picioarele cu pantaloni lungi si solutie speciala impotriva insectelor. In cazul in care in ciuda acestor masuri de protectie observati ca ati fost muscat de o capusa, cu ajutorul unei pensete, prindeti cat mai aproape de piele si trageti usor in afara. Dezinfectati locul intepaturii. Daca observati aparitia unei pete rosii in locul intepaturii, prezentati-va la medic. Pentru zonele de risc se recomanda vaccinarea.

 

Ochi rosii, lacrimare

O cursa intr-o masina decapotabila, expunerea la curenti de aer sau doar la soare si simtim cum ochii incep sa se inroseasca de parca ar fi plini de nisip. Curentii reci de aer pot provoca o productie sporita de lacrimi si inrosirea tesutului conjunctiv. Conjunctivitele minore pot fi tratate cu picaturi disponibile in farmacii fara reteta. Insa atunci cand ochii sunt infectati este necesara prezentarea la medicul oftalmolog.

Comunități