https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Pepenele verde și sănătatea cardiometabolică

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 26 Oct. 2023
Pepenele verde și sănătatea cardiometabolică

Pepenele verde este, poate, cel mai iubit fruct al verii. Conţine 92% apă, aşadar o sursă excelentă de hidratare în lunile toride, dar şi o serie de nutrienţi, vitamine şi minerale. Biodisponibilitatea maximă a acestora, oferită de pepenele verde, alături de indicele glicemic mic, comparativ cu alte fructe sau preparate dulci, îl fac un aliment ce poate îmbunătăţi, prin sine însuşi, calitatea dietei şi sănătatea cardiometabolică.

Ce spun studiile

Pepenele verde conţine potasiu, vitaminele A, C, magneziu, antioxidanţi precum licopen şi       L-citrulină, un aminoacid responsabil pentru reducerea tensiunii arteriale şi creşterea fluxului sangvin. Un studiu ce a analizat date provenite de la peste 56.000 de copii şi adulţi din Statele Unite ale Americii a demonstrat că persoanele care au consumat pepene verde au avut un aport mai mare de nutrienți, inclusiv fibre alimentare, vitamina A, magneziu și potasiu, decât nonconsumatorii. Aceştia au avut, de asemenea, un aport mai mic de zaharuri adăugate și acizi grași saturați în alimentaţie. Astfel, pentru un consum mediu nu mai mare decât 170 de grame de pepene verde pe zi, aportul de zaharuri naturale, fibre şi apă oferit de pepene a dus la scăderea consumului de dulciuri procesate şi grăsimi, contribuind la o alimentaţie mai sănătoasă.

Un alt studiu realizat în SUA, pe un eşantion mai mic de participanţi, a analizat mecanismele biologice pe care se bazează beneficiile pentru sănătatea cardiacă a consumului de pepene, fie sub formă de suc sau ca atare. Modul în care funcţionează inima este influenţat de funcţionarea sistemului nervos autonom. Variabilitatea ritmului cardiac reprezintă un indicator al disfuncţiei autonome precum şi al riscului de deces din cauze cardiovasculare, iar consumul de zahăr este un factor de risc important al echilibrului cardiovascular. Pepenele este bogat în L-citrulină şi L-arginină, doi aminoacizi care contribuie la sănătatea cardiovasculară, aşadar, studiul s-a concentrat pe efectul acestora asupra modului de funcţionare al inimii. Cercetătorii au descoperit faptul că un consum de 500 mililitri de suc de pepene verde zilnic, timp de 2 săpămâni, protejează inima împotriva afectării variabilităţii ritmului cardiac cauzat de consumul ridicat de zahăr.

Chiar dacă ambele studii necesită cercetări mai aprofundate asupra mecanismului exact de acţiune al nutrienţilor la nivelul organismului, consumul de pepene verde s-a dovedit extrem de benefic. Acesta este recomandat de medici şi de nutriţionişti pentru controlul greutăţii, contribuţia adusă funcţionării optime a sistemului cardiovascular, hidratarea organismului şi chiar protecţia oferită împotriva cancerului.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități